980x200

Numer / Październik 2014

Jesteś tutaj: Strona głównaNumer Październik 2014

Tekst:      Rafał Sitarz
Zdjęcia:  Rafał Sitarz

Obrazki z indiańskiej wioski


Tagi:

Położona nad rzeką Madre de Dios wioska to kilka domków na palach, parę kolorowych hamaków, wieszak na kalosze, oswojone małpy i drapieżne koati bawiące się na gałęziach. Rankami wyruszaliśmy rozmokniętymi ścieżkami, aby obserwować przelatujące między drzewami ary. Nieudolnie łowiliśmy piranie w strumykach i szukaliśmy ukrytych wysoko w konarach małp. Nad brzegami jeziora Sandoval obserwowaliśmy polujące wydry i suszące skrzydła wężówki amerykańskie.

 

 

 

W górnych partiach dżungli można zauważyć charakterystyczne sylwetki suszących skrzydła wężówek amerykańskich. Pióra tych ptaków namakają, co ułatwia nurkowanie w poszukiwaniu ryb.

 

 

 

Kapibary to obecnie największe żyjące gryzonie, przypominające wyglądem olbrzymie świnki morskie na dłuższych nogach. Ich waga może dochodzić do sześćdziesięciu pięciu kilogramów. Zwierzęta te, broniąc stada, potrafią skutecznie zaatakować nawet dorosłego kajmana.

 

 

 

Modliszka zamiera w bezruchu w oczekiwaniu na ofiarę, którą błyskawicznie łapie silnymi przednimi odnóżami i bezzwłocznie przystępuje do konsumpcji. Na możliwość ataku potrafi czekać bardzo cierpliwie. Modliszka musi zaatakować, by zjeść. Owad może nawet umrzeć z głodu pośród świeżych, lecz nieżyjących much.

 

 

 

W przybrzeżnych krzakach nad jeziorem Sandoval uwił gniazdo, zamieszkujący przeważnie obszary bagienne, kośnik czubaty (hoacyn). Ciekawostką jest, że jego pisklęta, jako jedyne współczesne ptaki, mają na skrzydłach pazury.

 

 

 

Koati (ostronos rudy) i wyjec rudy. Pomimo większej masy małpa nie ma szans w walce z koati. Nawet gdy zadany przez wyjca rudego cios dosięga zwierzęcia, ono błyskawicznie łapie przeciwnika ostrymi zębami za gardło, zmuszając do poddania. Koati, kuzyn szopa pracza, jest drapieżnym ssakiem zamieszkującym porośnięte drzewami obszary Ameryki Południowej. Charakterystyczną cechą jest długi, ruchliwy pysk oraz puszysty ogon pomagający przy wspinaczkach. Zwierzęta są często oswajane przez Indian i trzymane jako domowe.



wstecz
Podziel się!


Adres redakcji:
ul. Jaśkowa Dolina 17
80-252 Gdańsk
e-mail: redakcja@poznaj-swiat.pl
tel. 535 444 990

PRENUMERATA:
tel. 58 350 84 64

Wydawca:
Probier Leasing
sp. z o.o. sp. k.
Kowale Glazurowa 7
80-180 Gdańsk