Kuchnie świata

Jesteś tutaj: Strona głównaKuchnie świata

Acarajé z vatapą




SKŁADNIKI (dla 4 osób):
ACARAJÉ: 2 puszki (ok. 800 g) białej fasoli w zalewie
2 szklanki mąki kukurydzianej
1 szklanka mleka kokosowego
1 łyżka świeżej lub suszonej kolendry albo pietruszki
1 łyżka drobno pokrojonego chilli
1 szklanka drobno pokrojonej cebuli (szalotki lub zwykłej)
sól, pieprz
0,5 litra oleju do smażenia

VATAPA: 3 kromki jasnego chleba
1 szklanka mleka kokosowego
3/4 szklanki solonych orzechów nerkowca
3/4 szklanki solonych orzeszków ziemnych
2 szklanki bulionu rybnego lub warzywnego
3 ząbki czosnku
1 limonka
1 duża cebula
1 małe chilli
2 łyżki oleju do smażenia

CZAS PRZYGOTOWANIA:
1 godzina

 

Kuchnia brazylijska słynie z ogromnego zróżnicowania ze względu na bogactwo wpływów z Europy, Ameryki oraz Afryki. Przykładem jest acarajé, danie spożywane w północno-wschodnim regionie Bahia, głównie na ulicach Salvadoru. Potrawa przybyła z Nigerii, gdzie nadal spożywa się ją na śniadanie z kukurydzą i papką z prosa. Acarajé stanowi istotny dodatek do afrobrazylijskich tradycji religijnych candomblé, jako rytualna potrawa bogini wiatrów, huraganów i burz. W Brazylii podaje się je z pastą vatapa.

 

Acarajé:

Fasolę oczyścić z zalewy i zmiksować na gładką masę z pozostałymi składnikami. Łyżką formować wrzecionowate bułeczki. Smażyć na głębokim oleju z dwóch stron, aż do zrumienienia. Acarajé należy przekroić wzdłuż, posmarować vatapą i do środka dodać, wedle uznania, inne składniki.

 

Vatapa:

Kromki chleba porwać na małe kawałki i moczyć przez 10 minut w mleku kokosowym. Orzeszki ziemne i nerkowca drobno zmielić. Zmiksować cebulę, czosnek i chilli. Następnie podsmażyć zmiksowane składniki na oleju, dodać zmielone orzechy i jeszcze przez chwilę smażyć do uzyskania złotego koloru. Dodać wyciśnięty sok z limonki. Następnie dolewać powoli wywaru i gotować, mieszając, aż do uzyskania gładkiej masy.

 

Podawać dodatkowo z:

smażonymi krewetkami / salsą z pomidorów, awokado i szalotki (z oliwą, solą i pieprzem) / ze startym serem gouda

 

przepis nadesłała Pani: Magdalena Malec z Kielc

 

 
 
 

Fot. Julia Michalczewska

WIĘCEJ PRZEPISÓW



wstecz
Podziel się!


Adres redakcji:
ul. Jaśkowa Dolina 17
80-252 Gdańsk
e-mail: redakcja@poznaj-swiat.pl
tel. 535 444 990

PRENUMERATA:
tel. 58 350 84 64

Wydawca:
Probier Leasing
sp. z o.o. sp. k.
Kowale Glazurowa 7
80-180 Gdańsk