Kuchnie świata

Jesteś tutaj: Strona głównaKuchnie świata

Ananasowe gojju




SKŁADNIKI (Dla 6 osób):
3 łyżki surowej ciecierzycy
200 ml wiórków kokosowych
2 łyżeczki suszonej papryczki chili
1 łyżeczka ziaren kolendry
2 łyżeczki sezamu
2 łyżki pasty curry
pół ananasa
2 łyżeczki gorczycy
2 łyżki cukru trzcinowego
2 łyżki pasty tamaryndowej
łyżeczka kurkumy
łyżeczka kminu rzymskiego

CZAS PRZYGOTOWANIA:
45 minut

 

Gojju to wegetariańskie słodko-kwaśne curry z indyjskiego stanu Karnataka. Danie serwowane jest na weselach i rodzinnych uroczystościach.

 

Na patelni z odrobiną oleju uprażyć ciecierzycę, wiórki, kolendrę, chili i sezam, a następnie zmiksować z odrobiną wody na pastę. Osobno uprażyć gorczycę. W garnku podgrzać na oleju pasę curry, dodać ananasa, uprażoną gorczycę, cukier, pastę z tamaryndowca, kurkumę, kmin rzymski oraz przygotowaną wcześniej pastę z przypraw. Zalać szklanką wody, wymieszać i gotować do zgęstnienia. Podawać z ryżem.

 

 

 

 

 
 
 

Fot. Julia Michalczewska

WIĘCEJ PRZEPISÓW



wstecz
Podziel się!


Adres redakcji:
ul. Jaśkowa Dolina 17
80-252 Gdańsk
e-mail: redakcja@poznaj-swiat.pl
tel. 535 444 990

PRENUMERATA:
tel. 58 350 84 64

Wydawca:
Probier Leasing
sp. z o.o. sp. k.
Kowale Glazurowa 7
80-180 Gdańsk