Kuchnie świata

Jesteś tutaj: Strona głównaKuchnie świata

ARGETYŃSKIE EMPANADAS




SKŁADNIKI (na około 40 empanad – ok. 8 osób):
CIASTO: 1 kg mąki
300 g masła
szklanka wody
2 łyżki soli
kilka żółtek

FARSZ: 1,5 kg wołowiny (np. zadniej) drobno posiekanej
2 duże białe cebule
3 ząbki czosnku
pęczek cebuli dymki
5 jajek ugotowanych na twardo i posiekanych na dość duże kawałki
szklanka zielonych oliwek bez pestek, posiekanych
pół szklanki rodzynek
2-3 łyżki oliwy z oliwek
Łyżeczka słodkiej papryki
½ łyżeczki płatków suszonego chili
2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
pieprz i sól

CZAS PRZYGOTOWANIA:
1,5 godziny

 

Empanada, daleka kuzynka naszych pierogów, to jedna z najbardziej tradycyjnych potraw argentyńskich. Przybyła na kontynent na początku XVI wieku wraz z hiszpańskimi konkwistadorami, którzy z kolei w średniowieczu przejęli ją od Maurów opanowujących Półwysep Iberyjski. Empanady można napotkać w całej Ameryce Łacińskiej, jednak w każdym kraju nabierają zupełnie innych kształtów i smaków. Podobnie w samej Argentynie każdy region szczyci się swoją własną odmianą tych pieczonych czy smażonych w głębokim tłuszczu „pierogów”. Empanady je się same, najlepiej rękoma, bez dodatków czy sosów, zazwyczaj jako danie główne. Można je również podać z ćwiartką cytryny do skropienia.

 

Na oliwie podsmażyć cebulę, czosnek i białą część dymki. Dodać mięso i przyprawy rozrobione w kilku łyżeczkach wody. Kiedy mięso będzie gotowe, dodać zieloną część dymki. Poczekać, aż farsz ostygnie, dodać oliwki, rodzynki oraz jajka. Delikatnie wymieszać.

W międzyczasie przygotować ciasto. Rozpuścić sól w wodzie. Na stolnicy utworzyć kopiec z mąki, zrobić w środku „krater” i wlać rozpuszczone, ale nie gorące, masło oraz kilka łyżek solanki. Zagnieść, w miarę potrzeby dodawać wody z solą. Zagniatać aż do powstania gładkiej, zwartej masy.

Rozwałkować ciasto i wyciąć koła o średnicy 12-14cm. Nałożyć 1-2 łyżki farszu, zwilżyć brzegi i zamknąć empanadę. Brzegi można formować w różne formy, najbardziej popularny jest rodzaj „warkoczyka”, jednak sprawdzi się też wzorek utworzony widelcem czy ten podobny do naszych polskich pierogów. Empanady posmarować rozbełtanym żółtkiem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 15-20 minut. Podawać z kieliszkiem czerwonego argentyńskiego wina, najlepiej szczepu malbec.

 

Przepis pochodzi z restauracji: „Kuchnia przy stajni” ul. Solec 220, Baniocha

 

 
 
 

Fot. Julia Michalczewska

WIĘCEJ PRZEPISÓW



wstecz
Podziel się!


Adres redakcji:
ul. Jaśkowa Dolina 17
80-252 Gdańsk
e-mail: redakcja@poznaj-swiat.pl
tel. 535 444 990

PRENUMERATA:
tel. 58 350 84 64

Wydawca:
Probier Leasing
sp. z o.o. sp. k.
Kowale Glazurowa 7
80-180 Gdańsk