Kuchnie świata

Jesteś tutaj: Strona głównaKuchnie świata

Avgolemono




SKŁADNIKI (Dla 4 osób):
1,5 litra bulionu z kurczaka
podwójna pierś z kurczaka
szklanka ryżu
3 cytryny
2 jajka
natka pietruszki
sól, pieprz

CZAS PRZYGOTOWANIA:
30 minut

 

Po grecku avgo oznacza jajko, zaś lemono – cytrynę. Avgolemono to potrawa, której bazą jest bulion warzywny lub mięsny z dodatkiem jajek oraz cytryny. Na Cyprze to bardzo popularna zupa, ale występuje też jako sos do mięsa lub warzyw. Podobna potrawa znana jest także w kuchni tureckiej, arabskiej i żydowskiej.

 

W bulionie ugotować pierś z kurczaka, następnie wyjąć ją, ostudzić i pokroić na niewielkie kawałki. Do gotującego się bulionu wsypać ryż i gotować do czasu, aż będzie miękki, a następnie wlać sok wyciśnięty z cytryn i wrzucić kurczaka. W misce roztrzepać jajka i bardzo powoli wlewać chochlą bulion, cały czas mieszając. Gdy masa z jajek się ociepli, wlać powoli do garnka i dobrze wymieszać. Nie doprowadzać zupy do wrzenia. Doprawić do smaku, podawać z natką pietruszki.

 

przepis nadesłała Pani: Maria Ossowska Stavrinou z Cypru

 

 

 
 
 

Fot. Julia Michalczewska

WIĘCEJ PRZEPISÓW



wstecz
Podziel się!


Adres redakcji:
ul. Jaśkowa Dolina 17
80-252 Gdańsk
e-mail: redakcja@poznaj-swiat.pl
tel. 535 444 990

PRENUMERATA:
tel. 58 350 84 64

Wydawca:
Probier Leasing
sp. z o.o. sp. k.
Kowale Glazurowa 7
80-180 Gdańsk