Kuchnie świata

Jesteś tutaj: Strona głównaKuchnie świata

Bacalhau a Brás




SKŁADNIKI (Dla 4 osób):
400 g suszonego solonego dorsza (można zastąpić świeżym)
500 g ziemniaków
1 duża cebula
1 główka czosnku
6 jajek
Do smaku wedle uznania: pieprz, pietruszka, oliwa, sól, czarne oliwki

CZAS PRZYGOTOWANIA:
20 minut

 

Kolonie Portugalii sięgały najbardziej egzotycznych zakątków świata, więc jej kuchnia jest niezwykle różnorodna. Położenie nad oceanem i długa tradycja żeglarska sprawiły, że głównym składnikiem dań są ryby i owoce morza. Podaje się je gotowane, duszone, smażone, z grilla i opalane. Królową narodowych potraw jest bacalhau, czyli suszony solony dorsz. Tradycja suszenia pochodzi z epoki średniowiecznych morskich wypraw, podczas których dorsza sprowadzano z odległych siedlisk. W czasach, kiedy nie było lodówek, namaczanie ryby w morskiej wodzie i suszenie na słońcu zapewniało trwałość. Stąd przywiązanie Portugalczyków do smaku suszonego mięsa. Mówi się, że istnieje ponad 365 sposobów, aby przyrządzić dorsza, czyli jeden na każdy dzień roku. Jednym z nich jest bacalhau a brás – „jajecznica” z dorszem i ziemniakami.

 

Suszonego dorsza namoczyć w wodzie, najlepiej przez 24 godziny, zmieniając wodę kilka razy. Po namoczeniu usunąć skórę i ości oraz podzielić na małe kawałki. Obrane ziemniaki pokroić w niewielkie słupki lub zetrzeć na tarce z grubymi oczkami. Cebulę pokroić na drobne krążki, czosnek posiekać. Usmażyć ziemniaki na patelni, zdjąć i osuszyć na papierowym ręczniku. Na głębokiej patelni zeszklić na oliwie cebulę i czosnek aż do uzyskania złotego koloru. Dodać kawałki dorsza i mieszać do wchłonięcia tłuszczu przez rybę. Dodać ziemniaki i wymieszać całość. Następnie powoli wlewać jajka wymieszane z solą i pieprzem. Mieszając, zestawić z ognia, zanim jajka całkowicie się zetną. Posypać pietruszką i oliwkami, podawać gorące.

 

przepis nadesłała: Pani Magdalena Żelazowska

 

 

 
 
 

Fot. Julia Michalczewska

WIĘCEJ PRZEPISÓW



wstecz
Podziel się!


Adres redakcji:
ul. Jaśkowa Dolina 17
80-252 Gdańsk
e-mail: redakcja@poznaj-swiat.pl
tel. 535 444 990

PRENUMERATA:
tel. 58 350 84 64

Wydawca:
Probier Leasing
sp. z o.o. sp. k.
Kowale Glazurowa 7
80-180 Gdańsk