Kuchnie świata

Jesteś tutaj: Strona głównaKuchnie świata

Bakłażanowe zawijasy i frykadelki ziemniaczane




SKŁADNIKI (Dla 4 osób):
Bakłażanowe zawijasy: 2 bakłażany
½ szklanki zmielonych włoskich orzechów
3-4 ząbki czosnku
ostra czerwona papryczka
2-3 łyżki octu winnego (może być sok z granatów)
łyżeczka mielonej kolendry
szczypta szafranu
garść posiekanych: natki pietruszki, kolendry, koperku

Frykadelki ziemniaczane: ½ kg ziemniaków
½ szklanki zmielonych orzechów włoskich
1-2 cebule
2 ząbki czosnku
garść posiekanych: natki pietruszki, kolendry, koperku
jajko
bułka tarta

CZAS PRZYGOTOWANIA:
45 minut

 

Kuchnia gruzińska kojarzona jest głównie z potrawami mięsnymi, ale występuje w niej również wiele potraw postnych. My postanowiliśmy wykonać dwie przystawki – roladki z bakłażana i kulki z ziemniaków. Bakłażan jest jednym z najczęściej używanych warzyw w Gruzji, znanych jest ponad 300 potraw z niego. Natomiast ziemniaki dotarły w te rejony w XIX wieku i na początku były towarem luksusowym, a obecnie są wyjątkowo popularne.

 

Bakłażanowe zawijasy:

Rozetrzeć czosnek z solą, kolendrą, szafranem, orzechami. Dodać ocet, posiekaną papryczkę i zieleninę. Dobrze utrzeć i wymieszać, dodając trochę gorącej wody, żeby masa się połączyła. Można ucierać w moździerzu, makutrze lub blenderze.
Bakłażany pokroić wzdłuż na półcentymetrowe plastry i odgoryczyć – posolić i zostawić na 15-30 minut, a następnie umyć i wysuszyć. Plastry smażyć do lekkiego zrumienienia i odsączać papierowym ręcznikiem. Rozłożyć je na desce, posmarować pastą orzechową i zrolować. Można udekorować częścią pasty lub ziarnami granatu.

 

Frykadelki ziemniaczane:

Ziemniaki ugotować i przepuścić przez praskę. Zeszklić drobno pokrojoną cebulę i dodać do ziemniaków wraz z orzechami, startym czosnkiem, zieleniną i jajkiem. Wymieszać i formować kulki wielkości orzechów włoskich, panierować w bułce tartej i smażyć. Podawać obsypane zieleniną i polane roztopionym masłem.

 

Przepis pochodzi z bloga Oblicza Gruzji www.obliczagruzji.monomit.pl

 

 

 
 
 

Fot. Julia Michalczewska

WIĘCEJ PRZEPISÓW



wstecz
Podziel się!


Adres redakcji:
ul. Jaśkowa Dolina 17
80-252 Gdańsk
e-mail: redakcja@poznaj-swiat.pl
tel. 535 444 990

PRENUMERATA:
tel. 58 350 84 64

Wydawca:
Probier Leasing
sp. z o.o. sp. k.
Kowale Glazurowa 7
80-180 Gdańsk