Kuchnie świata

Jesteś tutaj: Strona głównaKuchnie świata

Banica




SKŁADNIKI (Dla 6 osób):
Ciasto kori (można zastąpić ciastem filo)
8–10 jajek
Szklanka (+ 1 łyżka) oleju
300 g sera sirene (można zastąpić fetą)

CZAS PRZYGOTOWANIA:
1 godzina

 

Bułgarskie baby ugniatają i wałkują ciasto kori całymi dniami, po czym suszą na słońcu cienkie jak pergamin płaty. Do banicy dodaje się różne sezonowe rośliny, np. szczaw, szpinak, liście dzikiej marchwi czy mniszek lekarski. Podczas wszelakich świąt można się spotkać z banicą na słodko (tikvenik), przekładaną karmelem, dynią i orzechami z miodem (nieco podobną do tureckiej baklavy).

 

Jajka ubić, dodać szklankę oleju, wciąż ubijając. Okrągłą, płaską formę wysmarować łyżką oleju. Płaty ciasta smarować mieszanką oleju i jaj, posypywać serem i zawijać, a następnie układać w blaszce do ciasta w kształt ślimaka. Wstawić do pieca nagrzanego do 180°C na 30 minut.

 

przepis nadesłała: Paulina Hinz

 

 

 
 
 

Fot. Julia Michalczewska

WIĘCEJ PRZEPISÓW



wstecz
Podziel się!


Adres redakcji:
ul. Jaśkowa Dolina 17
80-252 Gdańsk
e-mail: redakcja@poznaj-swiat.pl
tel. 535 444 990

PRENUMERATA:
tel. 58 350 84 64

Wydawca:
Probier Leasing
sp. z o.o. sp. k.
Kowale Glazurowa 7
80-180 Gdańsk