Kuchnie świata

Jesteś tutaj: Strona głównaKuchnie świata

Bawarska sałatka ziemniaczana




SKŁADNIKI (Dla 4 osób):
1 kg ziemniaków
2 duże jabłka
2 duże ogórki konserwowe
1 cebula (np. czerwona)
Pęczek szczypiorku lub dymka
250 ml rosołu lub bulionu
6 łyżek octu (np. jabłkowego)
5 łyżek oleju roślinnego
150 g wędzonego boczku
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka pieprzu
1 łyżeczka kminku
1 łyżeczka musztardy

CZAS PRZYGOTOWANIA:
30 minut

 

Kartoffelsalat to danie popularne w całych Niemczech, ale każdy region ma własną wariację przepisu. Wersja bawarska wpisuje się w lokalny styl życia i tak jak cała tutejsza kuchnia zawiera proste, naturalne składniki, jest sycąca i aromatyczna. Bawarczycy nie są miłośnikami majonezu, dlatego wolą dodatek odrobiny słodkiej musztardy. Sałatka świetnie pasuje do mięs i potraw z grilla, ale można ją też podawać jako osobne danie.

 

Ziemniaki ugotować w łupinkach. Wystudzić, obrać, pokroić w kostkę. Jabłka i ogórki pokroić w kostkę, cebulę posiekać. Boczek pokroić na małe kawałki i podsmażyć na patelni. Do bulionu dodać ocet, olej, musztardę i przyprawy. Wymieszać do uzyskania konsystencji sosu. Do ziemniaków dodać jabłka, ogórki, cebulę i boczek. Wymieszać z przygotowanym sosem. Całość posypać posiekanym szczypiorkiem lub dymką. Odstawić na co najmniej godzinę. Podawać na zimno.

 

przepis nadesłała:
Magdalena Żelazowska

 

 
 
 

Fot. Julia Michalczewska

WIĘCEJ PRZEPISÓW



wstecz
Podziel się!


Adres redakcji:
ul. Jaśkowa Dolina 17
80-252 Gdańsk
e-mail: redakcja@poznaj-swiat.pl
tel. 535 444 990

PRENUMERATA:
tel. 58 350 84 64

Wydawca:
Probier Leasing
sp. z o.o. sp. k.
Kowale Glazurowa 7
80-180 Gdańsk