Kuchnie świata

Jesteś tutaj: Strona głównaKuchnie świata

Bliny




SKŁADNIKI (Dla 6 osób):
30 g drożdży
300 g mąki pszennej
100 g mąki gryczanej
łyżeczka cukru
500 ml ciepłego mleka
50 ml gęstej śmietany

CZAS PRZYGOTOWANIA:
1 godz. oraz 5,5 godziny na wyrośnięcie ciasta

 

Bliny to tradycyjne danie kuchni rosyjskiej. Te okrągłe jak słońce placuszki są symbolem pożegnania zimy i początku wiosny. Podaje się je także na stypach i wystawia na parapet dla głodnych lub pielgrzymów. W najbardziej znanych wersjach serwuje się je z gęstą śmietaną, kawiorem bądź wędzoną rybą, ale warto spróbować również z innymi dodatkami, np. słodkimi.

 

Drożdże rozetrzeć z cukrem, zalać połową mleka, wymieszać. Do miski przesiać mąkę pszenną i 2/3 mąki gryczanej, wlać rozczyn drożdżowy i wyrobić ciasto. Zostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu przykryte ściereczką na 3 godziny, a po ich upływie dodać pozostałą mąkę, ponownie zagnieść ciasto i odstawić na 2 godziny. Białka oddzielić od żółtek i ubić na gęstą pianę. Do ciasta dodać pozostałe mleko, żółtka, śmietanę, sól do smaku i wymieszać na gładką masę, a następnie połączyć delikatnie z pianą. Odstawić do wyrośnięcia na 30 minut. Na rozgrzanym tłuszczu smażyć placki z obu stron na złocisty kolor.

 

 

 
 
 

Fot. Julia Michalczewska

WIĘCEJ PRZEPISÓW



wstecz
Podziel się!


Adres redakcji:
ul. Jaśkowa Dolina 17
80-252 Gdańsk
e-mail: redakcja@poznaj-swiat.pl
tel. 535 444 990

PRENUMERATA:
tel. 58 350 84 64

Wydawca:
PROBIER
spółka z o.o.
Kowale Glazurowa 7
80-180 Gdańsk