Kuchnie świata

Jesteś tutaj: Strona głównaKuchnie świata

Brik




SKŁADNIKI (dla 6 osób):
5-6 ugotowanych ziemniaków
2 łyżki kaparów
2 puszki tuńczyka w sosie własnym
12 jajek
2 łyżki świeżej posiekanej kolendry
2 łyżki świeżej posiekanej pietruszki
łyżeczka kminu rzymskiego
2 małe cebule
2 cytryny
sól
6 plastrów ciasta filo

CZAS PRZYGOTOWANIA:
30 minut

 

Kuchnia tunezyjska to mieszanka wpływów kilku cywilizacji, które przewijały się przez historię i terytorium tego kraju w ciągu kilku tysiącleci. Jest to kuchnia śródziemnomorska z wpływami berberyjskimi (głównie na półpustynnym południu kraju) oraz żydowskimi (głównie na wyspie Dżerba), arabskimi i tureckimi. Przekąska brik pojawiła się w XI wieku wraz z kulturą nomadów, którzy potrzebowali dań łatwych do przygotowania i przewożenia. Została następnie rozpowszechniona w całej Afryce północnej, była znana w kulturze berberyjskiej, dziś pojawia się w kuchni międzynarodowej, zarówno tej tradycyjnej, jak i egzotycznej czy fusion.

 

Ziemniaki ugotować i zrobić z nich purée. Cebulę zeszklić i dodać do ziemniaków wraz z kaparami, ziołami i przyprawami. Płaty ciasta filo przekroić na pół, a następnie złożyć na pół każdy kawałek. Na nich układać purée z ziemniaków po obrysie trójkąta, a na tym kawałeczki tuńczyka.
Do środka wbić prawie całe jajko (część białka można odlać, by jajko się zmieściło). Kwadraty z ciasta składać na pół, formując trójkąty z zawiniętymi różkami. Pierożki smażyć na głębokim oleju przez minutę z każdej strony. Gotowe briki skrapiać sokiem z cytryny. Cały sekret udanego dania tkwi w tym, by żółtko jajka się nie ścięło.

 

 

 
 
 

Fot. Julia Michalczewska

WIĘCEJ PRZEPISÓW



wstecz
Podziel się!


Adres redakcji:
ul. Jaśkowa Dolina 17
80-252 Gdańsk
e-mail: redakcja@poznaj-swiat.pl
tel. 535 444 990

PRENUMERATA:
tel. 58 350 84 64

Wydawca:
Probier Leasing
sp. z o.o. sp. k.
Kowale Glazurowa 7
80-180 Gdańsk