Kuchnie świata

Jesteś tutaj: Strona głównaKuchnie świata

Caponata




SKŁADNIKI (Dla 6 osób):
2–3 bakłażany
3–4 gałązki selera naciowego
puszka pomidorów
cebula
garść kaparów
garść zielonych oliwek
sól, pieprz, cukier (1–2 łyżeczki)
3–4 łyżki octu winnego i trochę wody
orzeszki piniowe

CZAS PRZYGOTOWANIA:
45 minut

 

Caponata jest sztandarowym daniem kuchni sycylijskiej. To warzywna, słodko-kwaśna potrawa, podawana jako przystawka zarówno na ciepło, jak i na zimno. W zależności od regionu występuje w wielu wariantach, np. z dodatkiem karczochów, papryki czy ryb. Klasyczną caponatę robi się z bakłażanów.

 

Bakłażany (ze skórką) pokrojone w kostkę (ok. 1 na 1 cm) posypać solą i zostawić na sicie, aż puszczą sok i odciekną – minimum 30 min. Później opłukać, osuszyć i smażyć na oliwie, a następnie odłożyć. Seler pokrojony obgotować, wyjąć z wody i dołożyć do bakłażanów. Na oliwie podsmażyć pokojoną w piórka cebulę, dodać pomidory, dołożyć bakłażany i seler. Zalać octem rozcieńczonym wodą, podgotować, żeby się zagęściło i trochę wyparował ocet. Dodać kapary, pokrojone oliwki, doprawić cukrem i solą do smaku, posypać orzeszkami pinii.

 

przepis przysłała: Ewa Cichocka

 

 

 
 
 

Fot. Julia Michalczewska

WIĘCEJ PRZEPISÓW



wstecz
Podziel się!


Adres redakcji:
ul. Jaśkowa Dolina 17
80-252 Gdańsk
e-mail: redakcja@poznaj-swiat.pl
tel. 535 444 990

PRENUMERATA:
tel. 58 350 84 64

Wydawca:
Probier Leasing
sp. z o.o. sp. k.
Kowale Glazurowa 7
80-180 Gdańsk