Kuchnie świata

Jesteś tutaj: Strona głównaKuchnie świata

CASSOULET




SKŁADNIKI (dla 6 osób): 6 surowych białych kiełbasek
5 gęsich skrzydeł (lub np. kaczka, golonka)
400 g surowego boczku
dwie marchewki
dwie łodygi selera naciowego
dwa pomidory bez skórki
dwie puszki białej fasoli
osiem ząbków czosnku
jedna duża cebula
liść laurowy
łyżeczka goździków
sól, pieprz
ziele angielskie
tymianek
rozmaryn
2 łyżki bułki tartej

CZAS PRZYGOTOWANIA:
45 minut + 2 godziny pieczenia

 

Cassoulet to pochodzące z południa Francji danie z białej fasoli z mięsem. Zapiekane jest w glinianym naczyniu cassole, od którego prawdopodobnie wzięła się nazwa potrawy. O miejsce pochodzenia dania spierają się trzy południowe miasta Francji – Tuluza, Carcassonne i Castelnaudary. Przepisy w każdym z tych miejsc nieco różnią się od siebie, ale bazą są zawsze biała fasola i różne rodzaje mięsa. Danie jest dosyć czasochłonne, ale nieskomplikowane. Smakuje najlepiej z czerwonym winem.

 

Do garnka z wodą włożyć mięso, obrany czosnek oraz przyprawy i gotować przez pół godziny. Gotowy bulion odstawić. Z boczku odkroić skórę, z mięsa tłuszcz i zmiksować razem z czosnkiem. Mięso podsmażyć na patelni. Warzywa obrać i pokroić na plasterki, a następnie usmażyć na tej samej patelni, dodając tłuszcz z czosnkiem, a pod koniec smażenia fasolę. W glinianym naczyniu ułożyć warstwę z połowy warzyw, następnie mięso i pozostałe warzywa, całość zalać bulionem. Piec pod przykryciem w temperaturze 200 stopni przez dwie godziny, następnie zdjąć nakrywkę, posypać wierzch bułką tartą i zapiekać jeszcze przez piętnaście minut.

 

 
 
 

Fot. Julia Michalczewska

WIĘCEJ PRZEPISÓW



wstecz
Podziel się!


Adres redakcji:
ul. Jaśkowa Dolina 17
80-252 Gdańsk
e-mail: redakcja@poznaj-swiat.pl
tel. 535 444 990

PRENUMERATA:
tel. 58 350 84 64

Wydawca:
Probier Leasing
sp. z o.o. sp. k.
Kowale Glazurowa 7
80-180 Gdańsk