Kuchnie świata

Jesteś tutaj: Strona głównaKuchnie świata

Ćevapčići




SKŁADNIKI (Dla 6 osób):
Ćevapčići: 1 kg mięsa mielonego wołowego, baraniego lub cielęcego
1 łyżka mielonego kminku
3 łyżki papryki słodkiej
1 duża cebula
1 łyżka oregano
1 łyżka rozmarynu
1 łyżka tymianku
3 jajka
3 ząbki czosnku

Tzatziki: jeden duży ogórek świeży
duży jogurt naturalny gęsty
sól
pieprz
czosnek
pieprz, sól

CZAS PRZYGOTOWANIA:
25 minut

 

Serbowie uwielbiają grillować, ten sposób przyrządzania jedzenia jest tam najbardziej popularny. Właśnie na grillu, opalanym węglem drzewnym, należy przygotowywać ćevapčići, czyli serbskie kebaby. W Serbii robi się je najczęściej z wołowiny, ale można użyć innych mięs, także mieszanych. Do tej potrawy idealnie pasuje sos tzatziki, sałatka z pomidorów i cebuli oraz grillowane warzywa.

 

Mięso wymieszać z jajkami, papryką, czosnkiem i cebulą. Całość podzielić na trzy części, do jednej dodać kminek, do drugiej oregano i tymianek, do trzeciej rozmaryn. Z mięsa z przyprawami formować podłużne „kotleciki” i nabić na patyczki do szaszłyków. Przygotować sos: obranego ogórka zetrzeć na tarce o grubych oczkach, odcisnąć sok. Dodać jogurt i przyprawy.

 

Przepis nadesłała: Pani Beata z Węgorzewa

 
 
 

Fot. Julia Michalczewska

WIĘCEJ PRZEPISÓW



wstecz
Podziel się!


Adres redakcji:
ul. Jaśkowa Dolina 17
80-252 Gdańsk
e-mail: redakcja@poznaj-swiat.pl
tel. 535 444 990

PRENUMERATA:
tel. 58 350 84 64

Wydawca:
Probier Leasing
sp. z o.o. sp. k.
Kowale Glazurowa 7
80-180 Gdańsk