Kuchnie świata

Jesteś tutaj: Strona głównaKuchnie świata

Chaczapuri




SKŁADNIKI (Dla 4 osób):
0,5 kg mąki
pół kostki masła
250 ml maślanki
łyżeczka sody spożywczej
łyżka octu
0,5 kg słonego sera owczego (może być bryndza lub ser szopski)


CZAS PRZYGOTOWANIA:
1 godzina

Nasza Prenumeratorka, Pani Małgorzata pisze:

 

Niedawno byłam w Gruzji i rozsmakowałam się w tamtejszej kuchni. Bardzo przypadło mi do gustu danie chaczapuri, które nasza przewodniczka nazywała „gruzińską pizzą”. Jest to placek z owczym serem, który podawano jako jedną z przystawek. Przed wyjazdem przewodniczka przyniosła mi przepis spisany przez swoją mamę. Nie miałam jeszcze okazji przyrządzić sama tego dania, może Redakcja zechce spróbować?

 

Mąkę zagnieść z masłem. Do maślanki dodać sodę i ocet (uwaga – po dodaniu octu maślanka pieni się), połączyć z mąką i ugnieść ciasto. Z pomocą wałka formować placki pożądanej wielkości. Na jednym placku rozłożyć warstwę sera grubości ok. 2 cm, przykryć drugim plackiem i zagnieść razem brzegi. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piec około pół godziny.

 
 
 

Fot. Julia Michalczewska

WIĘCEJ PRZEPISÓW



wstecz
Podziel się!


Adres redakcji:
ul. Jaśkowa Dolina 17
80-252 Gdańsk
e-mail: redakcja@poznaj-swiat.pl
tel. 535 444 990

PRENUMERATA:
tel. 58 350 84 64

Wydawca:
Probier Leasing
sp. z o.o. sp. k.
Kowale Glazurowa 7
80-180 Gdańsk