Kuchnie świata

Jesteś tutaj: Strona głównaKuchnie świata

Chicken tikka masala




SKŁADNIKI (Dla 4-6 osób):
kilogram piersi z kurczaka
duże opakowanie jogurtu naturalnego
8-10 ząbków posiekanego czosnku
korzeń imbiru (ok. 3 cm) pokrojony w julienne
sok z 1 cytryny
olej
1 łyżka mielonego kminku hinduskiego (kminu rzymskiego)
1 łyżka mielonej kolendry
1 łyżeczka kurkumy
chili do smaku
1 łyżeczka przyprawy indyjskiej garam masala
1-2 pomidory
2 cebule
masło
śmietana 30%
świeża kolendra do posypania

CZAS PRZYGOTOWANIA:
1 godzina + 12 godzin marynowania

 

Do wspólnego gotowania zaprosił redakcję Pan Sunil Ahuja, właściciel restauracji Mantra. Kucharze z Indii nauczyli nas przyrządzać słynną potrawę. Chicken tikka masala to soczyste kawałki kurczaka w aromatycznych przyprawach. W restauracji mięso pieczone jest w specjalnym piecu tandoor, w warunkach domowych można je przyrządzić w piekarniku, bądź upiec na grillu. My skosztowaliśmy tej potrawy w nastrojowych wnętrzach, pełnych zabytkowych, hinduskich mebli. Restauracja Indyjska Mantra znajduje się w Gdańsku na ulicy Krynickiej 7.

 

Przygotować marynatę – jogurt zmieszać z połową czosnku i imbiru , dodać łyżkę oleju i sok z cytryny, szczyptę soli i pieprzu. Pokrojone w kostkę mięso marynować w lodówce przez 12 godzin, a następnie piec ok. 20 min. w piekarniku rozgrzanym do 180 °C. Na patelni rozgrzać olej, podsmażyć posiekaną drobniutko cebulę, aż zbrązowieje. Dodać czosnek i pokrojonego w kostkę pomidora, łyżkę masła i śmietanki oraz pozostały imbir, przyprawę garam masala, mieloną kolendrę, kminek hinduski, kurkumę i chili. Smażyć do zgęstnienia sosu, następnie dodać kurczaka. Gotową potrawę posypać imbirem i świeżą kolendrą. Do chicken tikka masala najlepiej pasują placki nan lub ryż basmati.

 

Przepis przygotowała: Restauracja Indyjska Mantra w Gdańsku

 

 

 
 
 

Fot. Julia Michalczewska

WIĘCEJ PRZEPISÓW



wstecz
Podziel się!


Adres redakcji:
ul. Jaśkowa Dolina 17
80-252 Gdańsk
e-mail: redakcja@poznaj-swiat.pl
tel. 535 444 990

PRENUMERATA:
tel. 58 350 84 64

Wydawca:
Probier Leasing
sp. z o.o. sp. k.
Kowale Glazurowa 7
80-180 Gdańsk