Kuchnie świata

Jesteś tutaj: Strona głównaKuchnie świata

Chimichurri i Salsa Criolla




SKŁADNIKI (Dla 5 osób):
Chimichurri:pół szklanki oliwy
pęczek pietruszki
½ pęczka kolendry
2 łyżki listków oregano
½ czerwonej cebuli
papryczka chili
3 łyżki czerwonego octu winnego
sól, pieprz

Salsa criolla:pół czerwonej papryki
pół zielonej papryki
czerwona cebula
pomidor
2 ząbki czosnku
2 łyżki natki pietruszki
3 łyżki oliwy
2 łyżki czerwonego octu winnego
sól, pieprz

CZAS PRZYGOTOWANIA:
30 minut

 

Dieta Urugwajczyków obfituje w mięso, a największą popularnością w kraju gauchos cieszy się wołowina. Jest wyśmienita zarówno z patelni, jak i z grilla. Ten drugi sposób obróbki jest w Urugwaju bardzo lubiany. Do mięsa serwuje się aromatyczne sosy – podajemy przepisy na dwa z nich.

 

Składniki drobno posiekać, wymieszać, sosy wstawić do lodówki, by smaki się połączyły.

 

przepis nadesłał: Pan Andrzej z Gdyni

 

 

 
 
 

Fot. Julia Michalczewska

WIĘCEJ PRZEPISÓW



wstecz
Podziel się!


Adres redakcji:
ul. Jaśkowa Dolina 17
80-252 Gdańsk
e-mail: redakcja@poznaj-swiat.pl
tel. 535 444 990

PRENUMERATA:
tel. 58 350 84 64

Wydawca:
Probier Leasing
sp. z o.o. sp. k.
Kowale Glazurowa 7
80-180 Gdańsk