Kuchnie świata

Jesteś tutaj: Strona głównaKuchnie świata

Cholera




SKŁADNIKI (Dla 6 osób):
350 g mąki
pół kostki zimnego masła
pół szklanki zimnej wody
pół łyżeczki soli
0,5 kg ziemniaków
2 pory
2 cebule
2 jabłka
200 g sera raclette

CZAS PRZYGOTOWANIA:
1 godzina i 40 minut pieczenia

 

Ta potrawa o intrygującej nazwie pochodzi ze szwajcarskiego regionu Valais. Powstała podczas epidemii cholery w 1836 r., gdy handel nie funkcjonował normalnie i ludzie zmuszeni byli do stworzenia dania ze składników, które mieli w domach.

 

Mąkę wymieszać z solą, dodać masło i zagnieść. Następnie dodać wodę i szybko wyrobić kruche ciasto. Odstawić w chłodne miejsce.
Farsz: ziemniaki ugotować w mundurkach, ostudzić, obrać i ugnieść. Podsmażyć na patelni posiekane pory i cebulę, następnie dodać drobno pokrojone jabłka i ziemniaki. Dusić około 10 minut. Wystudzić i wymieszać ze startym serem.
Oddzielić ¼ ciasta, rozwałkować i pokroić w paski. Resztą wyłożyć formę. Nakłuć ciasto widelcem i wyłożyć na nie farsz, przykrywając paskami z ciasta. Piec w piekarniku 40 minut w temperaturze 200 stopni.

 

Przepis nadesłała: Elżbieta z Pully w Szwajcarii

 

 

 
 
 

Fot. Julia Michalczewska

WIĘCEJ PRZEPISÓW



wstecz
Podziel się!


Adres redakcji:
ul. Jaśkowa Dolina 17
80-252 Gdańsk
e-mail: redakcja@poznaj-swiat.pl
tel. 535 444 990

PRENUMERATA:
tel. 58 350 84 64

Wydawca:
Probier Leasing
sp. z o.o. sp. k.
Kowale Glazurowa 7
80-180 Gdańsk