Kuchnie świata

Jesteś tutaj: Strona głównaKuchnie świata

Currywurst




SKŁADNIKI (Dla 4 osób):
4 kiełbasy wieprzowe dobrej jakości
200 ml keczupu
łyżka curry w proszku
pół łyżki ostrej papryki w proszku
łyżka sosu Worcestershire

CZAS PRZYGOTOWANIA:
20 minut

 

Currywurst wymyśliła restauratorka Herta Heuwer w Berlinie w 1949 roku, a dziesięć lat później opatentowała swój wynalazek. Składniki sosu – keczup, curry i sos Worcestershire – dostała od brytyjskich żołnierzy. Rocznie w Niemczech sprzedaje 800 milionów porcji. W Berlinie znajduje się muzeum currywurst.

 

Kiełbasy grillować lub smażyć do uzyskania złocistej i chrupiącej skórki, a następnie pokroić. Pozostałe składniki zmieszać, sosem polać mięso i posypać curry. Podawać z bułkami lub frytkami.

 

 

 
 
 

Fot. Julia Michalczewska

WIĘCEJ PRZEPISÓW



wstecz
Podziel się!


Adres redakcji:
ul. Jaśkowa Dolina 17
80-252 Gdańsk
e-mail: redakcja@poznaj-swiat.pl
tel. 535 444 990

PRENUMERATA:
tel. 58 350 84 64

Wydawca:
Probier Leasing
sp. z o.o. sp. k.
Kowale Glazurowa 7
80-180 Gdańsk