Kuchnie świata

Jesteś tutaj: Strona głównaKuchnie świata

Dorsz po rybacku, Zupa rybna z łososia




DORSZ PO RYBACKU
SKŁADNIKI (dla 6-8 osób):

6 filetów z dorsza
4 słodkie papryki
3 ostre papryczki
5 cebul
30 ml octu winnego
po małym opakowaniu ziela angielskiego, liści laurowych i majeranku
sok z 2 cytryn
olej, pieprz, papryka w proszku

CZAS PRZYGOTOWANIA:
25 minut
ZUPA RYBNA Z ŁOSOSIA
SKŁADNIKI (dla 8-10 osób):

po pół kilo łososia świeżego i wędzonego
włoszczyzna (4 marchewki, 1 por, korzeń pietruszki)
sok z 2 cytryn
słodka papryka pokrojona w paski
pieprz, sól
6-8 pokrojonych w kostkę ziemniaków

CZAS PRZYGOTOWANIA:
45 minut

 

Do wspólnego gotowania zaprosili redakcję właściciele restauracji Willa Róża w Chłapowie. Nauczono nas przyrządzać klasykę kaszubskiej kuchni – zupę rybną i dorsza po rybacku. To potrawy proste w przygotowaniu, ale wyrafinowane w smaku. Restauracja i pensjonat Willa Róża znajduje się w miejscowości Chłapowo koło Władysławowa na ulicy Maszoperii 5.

 

DORSZ PO RYBACKU:

Posolonego dorsza pokroić w grubą kostkę i wymieszać z cebulą, świeżą papryką i majerankiem. Następnie dodać liść laurowy oraz ziele angielskie. Całość zalać oliwą i pozostawić w lodówce na kilka godzin.

 

ZUPA RYBNA Z ŁOSOSIA:

Przygotować wywar, jak do rosołu. Gdy warzywa się ugotują, dodać sok z cytryn, a następnie rybę świeżą i wędzoną oraz paprykę. Na końcu dodać uprzednio ugotowane ziemniaki. Zupę podawać z kwaśną śmietaną i natką pietruszki.

 

Przepis przygotowała: Restauracja Willa Róża w Chłapowie

 

 

 
 
 

Fot. Julia Michalczewska

WIĘCEJ PRZEPISÓW



wstecz
Podziel się!


Adres redakcji:
ul. Jaśkowa Dolina 17
80-252 Gdańsk
e-mail: redakcja@poznaj-swiat.pl
tel. 535 444 990

PRENUMERATA:
tel. 58 350 84 64

Wydawca:
Probier Leasing
sp. z o.o. sp. k.
Kowale Glazurowa 7
80-180 Gdańsk