Kuchnie świata

Jesteś tutaj: Strona głównaKuchnie świata

Duszonki




SKŁADNIKI (Dla 8-10 osób):
2 kg ziemniaków
2 średnie cebule
1 marchewka
kilka pieczarek
8-10 skrzydełek z kurczaka (albo podudzi) przyprawionych solą, pieprzem i przyprawą do kurczaka
20-30 dag boczku wędzonego
20-30 dag kiełbasy
kapusta
sól, pieprz, szczypta vegety, mielony kminek, przyprawa do ziemniaków

CZAS PRZYGOTOWANIA:
30 minut plus 90 minut gotowania

 

To tradycyjne beskidzkie danie, którego przepis był wynikiem skromnych warunków panujących na wsiach. Do kociołka wrzucało się to, co było pod ręką. Kobiety przygotowywały składniki, a mężczyźni układali je warstwami w garnku i przyprawiali potrawę. Do dzieci należało nazbieranie chrustu. Przepis zmieniał się w zależności od dostępnych produktów. Do przygotowania potrawy niezbędny jest żeliwny kociołek, który stawia się na ognisku.

 

Na dnie kociołka położyć skórkę z boczku, kociołek wyłożyć liśćmi kapusty. Wszystkie składniki poza kurczakiem pokroić w podobnej grubości plastry, doprawić i wymieszać. Wsypać część składników do kociołka, na nich ułożyć przyprawione skrzydełka, a następnie układać kolejne warstwy. Mocno ucisnąć, aby wszystko się zmieściło. Na wierzchu położyć liść kapusty i zamknąć kociołek. Piec nad małym ogniem około 1,5 godziny.

 

przepis nadesłała: Danuta Kosarz z Lipowej

 

 

 
 
 

Fot. Julia Michalczewska

WIĘCEJ PRZEPISÓW



wstecz
Podziel się!


Adres redakcji:
ul. Jaśkowa Dolina 17
80-252 Gdańsk
e-mail: redakcja@poznaj-swiat.pl
tel. 535 444 990

PRENUMERATA:
tel. 58 350 84 64

Wydawca:
Probier Leasing
sp. z o.o. sp. k.
Kowale Glazurowa 7
80-180 Gdańsk