Kuchnie świata

Jesteś tutaj: Strona głównaKuchnie świata

Falafel




SKŁADNIKI (dla 6 osób):
0,5 kg surowej ciecierzycy
2 cebule
5 ząbków czosnku
pęczek posiekanej natki pietruszki
3 łyżki mielonego kminu rzymskiego
1 łyżka mielonej kolendry
1 łyżka curry
1 łyżka pieprzu cayenne
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka mielonego ziela angielskiego
1 łyżeczka soli
szklanka ziaren sezamu

CZAS PRZYGOTOWANIA:
40 minut

 

Falafel to prawdopodobnie najbardziej popularne na całym świecie danie pochodzące z Bliskiego Wschodu. O jego rodowód spierają się różne nacje. Głównym składnikiem jest ciecierzyca, ale robi się je również z bobu. Dodaje się do nich wiele aromatycznych przypraw. Falafelami zajadają się na całym świecie nie tylko weganie i wegetarianie. W USA serwuje się je często w ulicznych barach, w bułce pita i z warzywami, w formie zdrowego „fast foodu”. Są bardzo pożywne – zawierają wysokiej jakości białko.

 

Ciecierzycę namaczać w wodzie całą noc. Odsączyć, a następnie zmiksować z resztą składników (z wyjątkiem sezamu), dolewając pół szklanki wody. Z powstałej masy formować kotlety, obtaczać w sezamie i smażyć na rozgrzanym oleju do zrumienienia.

 

 

 
 
 

Fot. Julia Michalczewska

WIĘCEJ PRZEPISÓW



wstecz
Podziel się!


Adres redakcji:
ul. Jaśkowa Dolina 17
80-252 Gdańsk
e-mail: redakcja@poznaj-swiat.pl
tel. 535 444 990

PRENUMERATA:
tel. 58 350 84 64

Wydawca:
Probier Leasing
sp. z o.o. sp. k.
Kowale Glazurowa 7
80-180 Gdańsk