Aktualny numer / Listopad 2020

Jesteś tutaj: Strona głównaAktualny numer - Listopad 2020

Tekst:      Stanisława Budzisz-Cysewska

Festiwal zmysłów


Tagi:

Powiedzenie „to jest tak dobre, że można zjeść bez chleba” jest dla bułgarskiego kucharza najlepszym komplementem. Bo w tym kraju chlebem zagryza się wszystko, nawet ziemniaki. Jednak kuchnia bułgarska to nie tylko chleb posypany czubrycą, ale mieszanka smaków greckich, tureckich i słowiańskich. Bułgarski stół to prawdziwy festiwal zmysłów. Bułgarię poznaje się smakiem i zapachem. Resztę można traktować jako dodatek. Chyba nigdzie nie pachnie kawą tak, jak na ulicach tego kraju. Jej zapach unosi się w powietrzu od rana. Ale nie pije się jej w biegu ani nie przygotowuje na szybko. Kawie trzeba dać czas. Zaparzyć ją w dżezwie, specjalnym tygielku, rozlać do niewielkich filiżanek. Można zagryźć baklawą, orzechowym ciastkiem ociekającym miodem, albo...



wstecz
Podziel się!

Adres redakcji:
ul. Jaśkowa Dolina 17
80-252 Gdańsk
e-mail: redakcja@poznaj-swiat.pl
tel. 535 444 990

PRENUMERATA:
tel. 58 350 84 64

Wydawca:
Probier Leasing
sp. z o.o. sp. k.
Kowale Glazurowa 7
80-180 Gdańsk