Kuchnie świata

Jesteś tutaj: Strona głównaKuchnie świata

Filipińskie naleśniki lumpia




SKŁADNIKI (Dla 5 osób):
20 gotowych naleśników lumpia lub tradycyjnych naleśników (cienkich)
½ kg mielonej wieprzowiny
200 g surowych krewetek
1 duża marchewka
1 duża cebula
3 ząbki czosnku
100 g kapusty
2 jajka
¾ szklanki sosu sojowego

CZAS PRZYGOTOWANIA:
45 minut

 

Te bardzo popularne na Filipinach naleśniki serwowane są zarówno jako przekąska, jak i danie główne, tak na ulicy, jak i w restauracjach. Lumpia łączą cechy wielu kuchni. Ich nadzienie przypomina sajgonki, a ciasto jest podobne do naszych tradycyjnych naleśników.

 

W garnku podsmażyć czosnek i mięso. Cebulę, marchew i kapustę posiekać, dodać do mięsa, wlać sos sojowy i dusić, aż warzywa zmiękną, a następnie dodać pokrojone drobno krewetki i dusić jeszcze ok. 5 minut. Dodać roztrzepane jajka, wymieszać i zdjąć w ognia. Nadzienie zawijać w naleśniki, a następnie smażyć na grubej warstwie oleju.
Podawać z sosem sojowym.

 

 
 
 

Fot. Julia Michalczewska

WIĘCEJ PRZEPISÓW



wstecz
Podziel się!


Adres redakcji:
ul. Jaśkowa Dolina 17
80-252 Gdańsk
e-mail: redakcja@poznaj-swiat.pl
tel. 535 444 990

PRENUMERATA:
tel. 58 350 84 64

Wydawca:
Probier Leasing
sp. z o.o. sp. k.
Kowale Glazurowa 7
80-180 Gdańsk