Kuchnie świata

Jesteś tutaj: Strona głównaKuchnie świata

Frytki belgijskie




SKŁADNIKI:
ziemniaki
olej
cukier
Belgowie żartują, że z mlekiem matki wysysają miłość do frytek i majonezu. Każdy rodowity mieszkaniec tego małego kraju zna przynajmniej 20 rodzajów ziemniaków, a niedzielny obiad nie może się obyć bez frytek. Belgijskie frytki są duże, grube (ok. 1 cm), chrupiące na zewnątrz i mięsiste w środku. Aby uzyskać taki efekt, trzeba się trochę natrudzić, ale warto!

 

Ziemniaki pokrojone w centymetrowe słupki zanurzyć na 20-30 minut w zimnej wodzie z łyżką cukru. Odlać wodę i dokładnie osuszyć frytki papierowym ręcznikiem. Frytkownicę rozgrzać do temperatury 140 stopni. Smażyć frytki do chwili, kiedy staną się szkliste. Potem wyjąć i osuszyć na papierze. Zwiększyć temperaturę frytkownicy do 190 stopni i ponownie włożyć frytki na 2-4 minuty (do uzyskania złocistej skórki). Ważne jest, aby za każdym razem  osuszać je za pomocą papierowego ręcznika. Najczęściej podaje się je z majonezem, choć niektórzy jedzą też z musztardą (keczup nie cieszy się szczególną popularnością).

 

przepis nadesłała: Pani Iwona Darquenne z Sint-Pieters-Leeuw w Belgii

 

 
 
 

Fot. Julia Michalczewska

WIĘCEJ PRZEPISÓW



wstecz
Podziel się!


Adres redakcji:
ul. Jaśkowa Dolina 17
80-252 Gdańsk
e-mail: redakcja@poznaj-swiat.pl
tel. 535 444 990

PRENUMERATA:
tel. 58 350 84 64

Wydawca:
Probier Leasing
sp. z o.o. sp. k.
Kowale Glazurowa 7
80-180 Gdańsk