Kuchnie świata

Jesteś tutaj: Strona głównaKuchnie świata

Gallo pinto




SKŁADNIKI (dla 5 osób):
GALLO PINTO: 2 łyżki masła
posiekana cebula
1/2 drobno posiekanej czerwonej papryki
2 posiekane ząbki czosnku
4 szklanki ugotowanego długoziarnistego ryżu
2 szklanki ugotowanej czarnej lub czerwonej fasoli (lub obie)
1/2 szklanki płynu z gotowania fasoli
2-3 łyżki salsy Lizano
2 łyżeczki mielonego kuminu,
2 łyżki posiekanej kolendry

SALSA LIZANO: 1 szklanka różyczek kalafiora
1/2 posiekanej cebuli
1 mała pokrojona marchewka
1/2 szklanki bulionu warzywnego
1/2 posiekanej zielonej papryczki chilli
2 łyżeczki cukru
1/2 łyżeczki soli
2 łyżki ciemnej melasy
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżeczka mielonego kuminu
1/2 łyżeczki mielonej gorczycy
1/2 łyżeczki kurkumy

CZAS PRZYGOTOWANIA:
40 minut

 

Gallo pinto („malowany kogut”) to popularne na Karaibach danie, o którego oryginalne pochodzenie spierają się Kostaryka i Nikaragua. Nazwa ma swoje źródło w nakrapianym wyglądzie potrawy, na którą składają się głównie ryż i fasola. Stosowana w daniu salsa Lizano to również niezwykle popularny w całym regionie sos, dostępny powszechnie w sklepach i podawany w restauracjach. Można go także w prosty sposób przyrządzić samemu.

 

Gallo pinto:

Na rozgrzanym maśle usmażyć do miękkości cebulę i paprykę. Dodać czosnek, smażyć minutę. Następnie dodać ryż i smażyć, mieszając, pięć minut. Dodać fasolę z płynem z gotowania i smażyć 3-4 minuty. Doprawić salsą Lizano i udekorować kolendrą.

 

Salsa Lizano:

Cebulę, marchewkę i kalafior gotować do miękkości. Odsączone warzywa razem z pozostałymi składnikami zmiksować do uzyskania gładkiej masy.

 

 

 
 
 

Fot. Julia Michalczewska

WIĘCEJ PRZEPISÓW



wstecz
Podziel się!


Adres redakcji:
ul. Jaśkowa Dolina 17
80-252 Gdańsk
e-mail: redakcja@poznaj-swiat.pl
tel. 535 444 990

PRENUMERATA:
tel. 58 350 84 64

Wydawca:
Probier Leasing
sp. z o.o. sp. k.
Kowale Glazurowa 7
80-180 Gdańsk