Kuchnie świata

Jesteś tutaj: Strona głównaKuchnie świata

Indyk po amerykańsku




SKŁADNIKI (12 osób):
2 łyżeczki soli
2 łyżeczki pieprzu
2-3 łyżeczki suszonego tymianku
2-3 łyżeczki suszonego rozmarynu
2-3 łyżeczki suszonego szczypiorku
średnia główka wyciśniętego czosnku
kostka masła
1 kg jabłek
1 kg gruszek
2 pomarańcze
garść rodzynek
garść śliwek suszonych
1 mały słoik musztardy sarepskiej
4 łyżki miodu
10-12 dużych plastrów boczku wędzonego
1 litr 100% soku pomarańczowego
1 butelka piwa

SOS ŻURAWINOWY: 0,5 kg żurawiny
1 szklanka cukru
1 szklanka wody
1 szklanka orzechów włoskich
1 szklanka jabłek
0,5 szklanki rodzynek
1/4 szklanki koniaku
1/2 szklanki soku z pomarańczy
1/2 szklanki soku z cytryny
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka gałki muszkatołowej

CZAS PRZYGOTOWANIA:
40 minut
CZAS PIECZENIA:
3-5 godzin

 

Indyk to główna potrawa podawana podczas Święta Dziękczynienia, które Amerykanie obchodzą w czwarty czwartek listopada. Tego dnia w USA spożywa się blisko 50 milionów indyków. Tradycję tę zapoczątkowali pielgrzymi, którzy przybili do Ameryki na statku „Mayflower” w listopadzie 1620 roku. Pierwszą zimę przeżyli jedynie dzięki życzliwości i pomocy Indian, którzy dzielili się z przybyszami swoimi zapasami żywności. Wdzięczni pielgrzymi po obfitych jesiennych zbiorach odwdzięczyli się Indianom, zapraszając ich na trzydniową ucztę.

 

INDYK PO AMERYKAŃSKU:

Indyka umyć i osuszyć. Masło, czosnek, tymianek, rozmaryn, szczypiorek, sól i pieprz dokładnie wymieszać. Zrobić nacięcie, włożyć rękę pod skórę i rozsmarować masło z przyprawami po całym indyku. Połową pokrojonych na kawałki owoców nafaszerować indyka, następnie nitką związać nogi, aby farsz nie wypadł i ułożyć go na blasze z piekarnika (najlepiej głębszej). Resztę owoców ułożyć wokół indyka. Wymieszać musztardę z miodem i natrzeć całego indyka. Następnie obłożyć go plastrami boczku. Piec w temperaturze 250 stopni przez 3-5 godzin. Przez pierwsze 3 godziny przykryć folią aluminiową, na ostatnią godzinę odkryć, aby skórka i boczek się zrumieniły. W trakcie pieczenia podlewać na zmianę sokiem pomarańczowym i piwem. Podawać z pieczonymi ziemniakami i sosem żurawinowym.

 

SOS ŻURAWINOWY:

Zagotować cukier z wodą, dodać żurawinę, ponownie zagotować, zmniejszyć ogień, dodać jabłka i pozostałe składniki i gotować jeszcze 10-15 minut. Po wystygnięciu zmiksować. Podawać na ciepło lub na zimno.

 

 

 
 
 

Fot. Julia Michalczewska

WIĘCEJ PRZEPISÓW



wstecz
Podziel się!


Adres redakcji:
ul. Jaśkowa Dolina 17
80-252 Gdańsk
e-mail: redakcja@poznaj-swiat.pl
tel. 535 444 990

PRENUMERATA:
tel. 58 350 84 64

Wydawca:
Probier Leasing
sp. z o.o. sp. k.
Kowale Glazurowa 7
80-180 Gdańsk