Kuchnie świata

Jesteś tutaj: Strona głównaKuchnie świata

KEBBEH MEKLIYEH, TABBOULEH, HOMMOUS




SKŁADNIKI (dla 2-3 osób):
KEBBEH MEKLIYEH:200 g mięsa mielonego baraniego
1 cebula
1 łyżka mieszanki „Przyprawy arabskiej” (papryka słodka i ostra, cynamon, kumin, goździki, kolendra, kardamon)

TABBOULEH: 5-6 łyżek kaszki burghul
dwa pęczki pietruszki
1 pomidor
1 mała cebula
pół cytryny

HOMMOUS: 25 dag cieciorki
sok z 3 cytryn
6 łyżek pasty sezamowej (tahini)
1 ząbek czosnku
2 łyżki oliwy
sól


 

Kuchnię Libanu charakteryzuje różnorodność i bogactwo smaków. Bardzo popularne są mezzah, czyli rozmaite przystawki – zimne i ciepłe. Na stole w trakcie posiłku pojawia się ich jednocześnie co najmniej kilkanaście, podawane są w glinianych lub fajansowych naczyniach. Chociaż na pozór mezzah mogą wydawać się podobne, każda jest inna. Taki sposób spożywania posiłków wzmacnia więzi między ludźmi, bo nic nie łączy tak, jak wspólne kosztowanie jednej z najlepszych kuchni świata.

 

KEBBEH MEKLIYEH:

Składniki wymieszać i uformować podłużne, niewielkie kotleciki. Smażyć na głębokim oleju przez 5-6 minut.

 

TABBOULEH:

Pietruszkę posiekać, dodać kaszkę, pomidora, bardzo drobno pokrojoną cebulę, wyciśnięty sok z cytryny i dokładnie wszystko wymieszać.

 

HOMMOUS:

Cieciorkę namoczyć przez dobę w wodzie (4 szklanki wody na szklankę cieciorki), a następnie opłukać i ugotować do miękkości, po czym odcedzić. Czosnek obrać, posiekać i zmiksować z pastą sezamową, sokiem z cytryn, cieciorką oraz solą.

 

Wszystkie przystawki podawać z chlebem naan lub pitą.

 

Przepis pochodzi z restauracji le Cedre w Warszawie
www.lecedre.pl

 

 

 
 
 

Fot. Julia Michalczewska

WIĘCEJ PRZEPISÓW



wstecz
Podziel się!


Adres redakcji:
ul. Jaśkowa Dolina 17
80-252 Gdańsk
e-mail: redakcja@poznaj-swiat.pl
tel. 535 444 990

PRENUMERATA:
tel. 58 350 84 64

Wydawca:
Probier Leasing
sp. z o.o. sp. k.
Kowale Glazurowa 7
80-180 Gdańsk