Kuchnie świata

Jesteś tutaj: Strona głównaKuchnie świata

Kleftiko




SKŁADNIKI (dla 2 osób):
0,5 kg jagnięciny z udźca lub łopatki
2 cebule
4 marchewki
1 papryka czerwona
100 g sera feta
100 g sera cheddar
główka czosnku
kieliszek białego wytrawnego wina
sok z cytryny
300 ml oliwy extra vergine
łyżeczka oregano
łyżeczka rozmarynu
pieprz i sól
40 cm sznurka
4 arkusze pergaminu (o boku 20 cm)

CZAS PRZYGOTOWANIA:
40 minut
CZAS PIECZENIA:
25 minut

 

Historia kleftiko rozpoczyna się w pierwszej połowie XIX wieku, gdy Grecy prowadzili walkę o niepodległość, próbując uwolnić się spod tureckiego jarzma. Partyzanci, którzy przez wiele miesięcy ukrywali się w górach, musieli znaleźć potrawy, których przygotowywanie nie zdradziłoby ich obecności. Wymyślono więc danie pieczone na żarzącym się węglu w wykopanych w ziemi jamach, dzięki czemu ogień i dym nie były widoczne. Mięso owijano w liście i zakopywano na wiele godzin. Gdy partyzanci wracali po walkach, czekał na nich pełnowartościowy, pożywny posiłek. Tradycja przyjęła się i choć dziś nie trzeba się ukrywać, Grecy nadal chętnie przygotowują kleftiko.

 

Mięso pokroić w kostkę, wymieszać z przyprawami, winem, sokiem z cytryny, połową oliwy i 3 wyciśniętymi ząbkami czosnku. Odstawić w chłodne miejsce na godzinę. Następnie dusić przez 15 minut. Paprykę i marchewkę pokroić w kostkę, cebulę w piórka, dodać oregano, resztę oliwy i 3 pokrojone ząbki czosnku. Warzywa z przyprawami podsmażyć przez 10-15 minut. Włożyć po dwa arkusze pergaminu do niedużej miseczki i umieścić w niej pół porcji mięsa i warzyw. Posypać z wierzchu małymi kostkami sera cheddar i pokruszoną fetą. Pergamin szczelnie zwinąć i związać sznurkiem. Piec w piekarniku 25 minut w temperaturze 180°C.

 

Przepis nadesłała restauracja El Greco z Warszawy

 

 

 
 
 

Fot. Julia Michalczewska

WIĘCEJ PRZEPISÓW



wstecz
Podziel się!


Adres redakcji:
ul. Jaśkowa Dolina 17
80-252 Gdańsk
e-mail: redakcja@poznaj-swiat.pl
tel. 535 444 990

PRENUMERATA:
tel. 58 350 84 64

Wydawca:
Probier Leasing
sp. z o.o. sp. k.
Kowale Glazurowa 7
80-180 Gdańsk