Kuchnie świata

Jesteś tutaj: Strona głównaKuchnie świata

Käsknöpfle




SKŁADNIKI (dla 4 osób): 500 g mąki
4 jajka
szklanka wody
2 cebule
250 g startego sera appenzeller (lub podobnego)
szczypta soli

CZAS PRZYGOTOWANIA:
40 minut

 

Käsknöpfle to klasyka kuchni Liechtensteinu. W oryginale kluski formuje się przy pomocy specjalnej tarki zwanej knöpflehobel. To sycące danie serwuje się w towarzystwie zielonej sałaty, sałatki ziemniaczanej i sosu jabłkowego.

 

Wymieszać mąkę, sól i jajka, a następnie dodawać wodę, mieszając tak, by powstało rzadkie ciasto. Przykryć je ściereczką i odstawić na 10-20 minut. Cebulę pokroić na półksiężyce i podsmażyć do zbrązowienia. W garnku zagotować posoloną wodę. Ciasto włożyć do durszlaka z dużymi dziurkami i z pomocą drewnianej łyżki wyciskać na gotującą wodę. Kiedy kluski wypłyną, wyciągnąć je i osuszyć, serwować wymieszane z serem i cebulą.

 

 
 
 

Fot. Julia Michalczewska

WIĘCEJ PRZEPISÓW



wstecz
Podziel się!


Adres redakcji:
ul. Jaśkowa Dolina 17
80-252 Gdańsk
e-mail: redakcja@poznaj-swiat.pl
tel. 535 444 990

PRENUMERATA:
tel. 58 350 84 64

Wydawca:
Probier Leasing
sp. z o.o. sp. k.
Kowale Glazurowa 7
80-180 Gdańsk