Kuchnie świata

Jesteś tutaj: Strona głównaKuchnie świata

Kurczak koronacyjny




SKŁADNIKI (dla 4 osób):
2 piersi z kurczaka (bądź mięso z udek)
1-2 szklanki rosołu
słoik mango chutney (ew. dżem morelowy)
łyżka koncentratu pomidorowego
cytryna
garść orzechów nerkowca
3 łyżki majonezu
pół szklanki słodkiej śmietany
1 cebula
garść rodzynek
2 łyżki przyprawy curry
2 łyżki oliwy

CZAS PRZYGOTOWANIA:
30 minut + ugotowanie rosołu

 

Kurczak koronacyjny, mimo iż smak nadaje mu głównie mango i curry, uznany jest za tradycyjne danie kuchni brytyjskiej. Coronation Chicken zasłynął podczas lunchu z okazji koronacji królowej Elżbiety II w czerwcu 1953 roku. Autorką potrawy, która zachwyciła wszystkich gości, była Constance Spry, angielska pisarka, florystka i kucharka. Od 60 lat przysmak ten gości na stołach całej Anglii, począwszy od domowych, przez pubowe, aż po te w wykwintnych restauracjach. Ten kremowy kurczak z curry i mango został ponownie podany podczas Złotego Jubileuszu panowania królowej w 2002 i nazwany Kurczakiem Jubileuszowym.

 

Kurczaka zagotować w rosole, po ostudzeniu pokroić w kostkę. W garnku usmażyć na oliwie drobno pokrojoną cebulę. Następnie dodać rosół, orzechy, rodzynki, curry, mango chutney, koncentrat pomidorowy i sok z cytryny. Dusić przez 10 minut. Zdjąć z ognia i po lekkim ostudzeniu dodać majonez i śmietanę. Podawać z ryżem na ciepło lub w formie sałatki na zimno.

 

Przepis nadesłała: Sławomira Grabkowska-Hill z Monte Pino w Hiszpanii

 

 
 
 

Fot. Julia Michalczewska

WIĘCEJ PRZEPISÓW



wstecz
Podziel się!


Adres redakcji:
ul. Jaśkowa Dolina 17
80-252 Gdańsk
e-mail: redakcja@poznaj-swiat.pl
tel. 535 444 990

PRENUMERATA:
tel. 58 350 84 64

Wydawca:
Probier Leasing
sp. z o.o. sp. k.
Kowale Glazurowa 7
80-180 Gdańsk