Kuchnie świata

Jesteś tutaj: Strona głównaKuchnie świata

Kurczak po seszelsku




SKŁADNIKI (dla 4 osób):
podwójna pierś kurczaka
10 mandarynek
250 ml bulionu z kurczaka
400 ml mleczka kokosowego
2 łyżki płatków migdałowych
2 łyżki rodzynek
1 łyżeczka pasty tamaryndowej
1 łyżka seszelskiej pasty curry
pół łyżeczki mielonego cynamonu
pół łyżeczki listków tymianku
3 łyżki chutney'u z mango
sól i pieprz do smaku

CZAS PRZYGOTOWANIA:
50 minut

 

Seszelska kuchnia charakteryzuje się niezwykle bogatą mieszanką smaków. Swój wpływ zaznaczyli tu Chińczycy, Francuzi, Hindusi i Anglicy, a wszystko to zostało doprawione afrykańskimi przyprawami. Podstawą są dania z ryżu, ale także ryby i drób, przygotowane przy użyciu bardzo ostrych przypraw, przede wszystkim seszelskiej pasty curry (mieszanka curry z cynamonem, kurkumą, kolendrą, gałką muszkatołową i ostrą chilli w dużych ilościach). Całości dopełnia mleczko kokosowe i owoce, zwłaszcza drzewa chlebowego, które są miejscowym specjałem.

 

W dużym garnku zagotować mleczko kokosowe z rosołem, dodać pastę curry, rodzynki, 4 mandarynki pokrojone w małe kostki oraz sok wyciśnięty z reszty mandarynek, cynamon, sól i pieprz, tymianek, pastę tamaryndową i chutney z mango. Gotować na średnim ogniu przez około 20 minut. Kurczaka pokroić na małe kostki i dodać do wywaru, gotować jeszcze przez 20 minut. Na końcu dodać płatki migdałów. Podawać w miseczkach z ryżem.

 

Przepis nadesłał: Pan Przemysław z Gdańska

 

 
 
 

Fot. Julia Michalczewska

WIĘCEJ PRZEPISÓW



wstecz
Podziel się!


Adres redakcji:
ul. Jaśkowa Dolina 17
80-252 Gdańsk
e-mail: redakcja@poznaj-swiat.pl
tel. 535 444 990

PRENUMERATA:
tel. 58 350 84 64

Wydawca:
Probier Leasing
sp. z o.o. sp. k.
Kowale Glazurowa 7
80-180 Gdańsk