Kuchnie świata

Jesteś tutaj: Strona głównaKuchnie świata

Kurczak w meksykańskim sosie mole




SKŁADNIKI (Dla 4-6 osób):
1,5 kg udek kurczaka (10 szt.)
3 szklanki wody
3 ząbki czosnku
sól, zmielony pieprz

SOS: olej
450 g pomidorów w puszce (1 puszka)
2 średnie cebule, drobno pokrojone
4 pokrojone ząbki czosnku
8 goździków
0,5 łyżeczki cynamonu
5 papryk chili (zielonych i czerwonych)
60 g płatków migdałów
50 g orzeszków ziemnych (mogą być solone)
20 g rodzynek
6 ziaren czarnego pieprzu
6 kawałków (1/3 tabliczki) gorzkiej czekolady
łyżka cukru
sól do smaku
sezam do posypania


CZAS PRZYGOTOWANIA:
1 godzina

 

Meksykanie są wielkimi miłośnikami sosów, dodają je do większości potraw. Niezwykle popularny sos mole poblano jest ich dumą i chlubą. Można go serwować nie tylko z mięsem, ale również traktować jak dip, np. do tortilli.
Podobno mole poblano pierwszy raz przyrządziły siostry zakonne w XVI wieku w Pueblo. Szukając natchnienia na poczęstunek dla biskupa, który zapowiedział się z wizytą, wrzuciły do garnka wszystko, co miały w klasztorze do jedzenia. W sumie trafiły tam banany, chili, rodzynki, pomidory, orzechy, cukier, tortille, czosnek, awokado i tuzin różnych przypraw, jak również czekolada. Na ucztę przyrządziły jedynego indyka, jakiego miały, i podały go z tym sosem. Biskup był zachwycony i oświadczył, że jest to najbardziej wykwintne danie, jakie kiedykolwiek jadł.

 

Udka umyć, włożyć do brytfanki, natrzeć solą, pieprzem, drobno posiekanym czosnkiem i podlać wodą. Wstawić do nagrzanego do 180 ºC piekarnika i upiec (ok. 50 min) od czasu do czasu polewając sosem spod kurczaka. Sos odcedzić i odstawić. Z chili wyjąć nasiona i pokroić. Na patelni rozgrzać olej, podsmażyć chili, przełożyć do miski, zalać wrzątkiem i odstawić na ok. 20 min, następnie zlać wodę. Podsmażyć pokrojoną drobno cebulę na złoty kolor, dodać czosnek, orzeszki ziemne, płatki migdałów, goździki, pieprz, cynamon i podsmażyć jeszcze 2-3 min.
Następnie wszystko zmiksować wraz z rodzynkami i odsączonymi papryczkami chili, dodać pomidory z puszki i jeszcze raz zmiksować. W dużym rondlu rozgrzać ok. 3 łyżki oleju, dodać wszystkie wcześniej zmiksowane składniki, wymieszać i dusić ok. 5-7 min. W miarę gęstnienia dolewać sos spod kurczaka. Dodać cukier i startą czekoladę, doprawić solą i gotować jeszcze 5-7 min. Można do sosu włożyć upieczone kawałki kurczaka i podgrzać 3-4 min lub polać kurczaka częścią sosu, a pozostały sos – podać w sosjerce. Potrawę posypać sezamem.

 

Przepis nadesłała: Pani Tatiana

 
 
 

Fot. Julia Michalczewska

WIĘCEJ PRZEPISÓW



wstecz
Podziel się!


Adres redakcji:
ul. Jaśkowa Dolina 17
80-252 Gdańsk
e-mail: redakcja@poznaj-swiat.pl
tel. 535 444 990

PRENUMERATA:
tel. 58 350 84 64

Wydawca:
Probier Leasing
sp. z o.o. sp. k.
Kowale Glazurowa 7
80-180 Gdańsk