Kuchnie świata

Jesteś tutaj: Strona głównaKuchnie świata

Kurczak w sosie kawowym




SKŁADNIKI (Dla 4 osób):
4 piersi kurczaka
150 ml kawy
500 ml białego wina
150 ml śmietany
4 ząbki czosnku
2 papryczki chili
garść ziaren kawy
50 g masła

CZAS PRZYGOTOWANIA:
45 minut

 

Kuchnia Wysp Świętego Tomasza i Książęcej łączy w sobie wpływy portugalskie i afrykańskie. Podstawowymi produktami są ryby, owoce morza i egzotyczne owoce. Popularnym mięsem jest kurczak. Kawa, będąca produktem eksportowym wysp, używana jest często jako składnik dań.

 

Posiekane papryczki i wyciśnięty czosnek zmiksować. Piersi pokroić w kostkę i usmażyć na maśle na złoto. Zdjąć z patelni mięso, dodać wino i zredukować, a następnie dodać śmietanę, kawę i pastę z papryki i czosnku. Po pięciu minutach dodać kurczaka, posolić do smaku i gotować kolejne pięć minut. Serwować z ryżem.

 

 

 
 
 

Fot. Julia Michalczewska

WIĘCEJ PRZEPISÓW



wstecz
Podziel się!


Adres redakcji:
ul. Jaśkowa Dolina 17
80-252 Gdańsk
e-mail: redakcja@poznaj-swiat.pl
tel. 535 444 990

PRENUMERATA:
tel. 58 350 84 64

Wydawca:
Probier Leasing
sp. z o.o. sp. k.
Kowale Glazurowa 7
80-180 Gdańsk