Kuchnie świata

Jesteś tutaj: Strona głównaKuchnie świata

Lok Lak




SKŁADNIKI (Dla 2 osób):
składniki: 300 g wołowiny

marynata: 2 łyżki sosu sojowego
łyżka sosu ostrygowego
łyżka keczupu
2 łyżki cukru
łyżka czarnego pieprzu
2 rozgniecione ząbki czosnku
2 łyżki oliwy
sok z limonki
połowa posiekanej papryczki chili

sos: sok z limonki
2 łyżki pieprzu
1 łyżka sosu rybnego
1 łyżka wody
łyżeczka cukru

do podania: ryż
jajko
sałata
ogórek
pomidor
czerwona cebula

CZAS PRZYGOTOWANIA:
60 minut

 

Podstawą kuchni kambodżańskiej są ryby i ryż, jednak Khmerowie nie zapominają o mięsie, a lok lak jest jednym z najpopularniejszych wśród turystów dań. Nazwa dania pochodzi z języka wietnamskiego i oznacza „trzęsącą się wołowinę”. Mięso można kroić w kostki lub plasterki. W nowoczesnej wersji potrawę podaje się także z frytkami.

 

Połączyć składniki marynaty, dokładnie wysmarować nią pokrojone w kawałki mięso i odstawić do lodówki na 20-60 minut. Następnie smażyć szybko na rozgrzanym oleju. Ryż ugotować, jajko usmażyć i umieścić na porcji ryżu. Mięso ułożyć na sałatce z ogórka, pomidora i cebuli. Nakładać kawałki potrawy na liść sałaty, zwijać i maczać w sosie.

 

 

 
 
 

Fot. Julia Michalczewska

WIĘCEJ PRZEPISÓW



wstecz
Podziel się!


Adres redakcji:
ul. Jaśkowa Dolina 17
80-252 Gdańsk
e-mail: redakcja@poznaj-swiat.pl
tel. 535 444 990

PRENUMERATA:
tel. 58 350 84 64

Wydawca:
Probier Leasing
sp. z o.o. sp. k.
Kowale Glazurowa 7
80-180 Gdańsk