Kuchnie świata

Jesteś tutaj: Strona głównaKuchnie świata

Los chiles en nogada




SKŁADNIKI (Dla 6 osób):
• 8 zielonych, średnich papryk
• 1 łyżka oleju z kukurydzy

Nadzienie:
• 1 łyżka oleju z kukurydzy
• 1 pokrojona cebula
• 2 ząbki czosnku – obrane i posiekane
• 4 posiekane pomidory (bez skórki i bez nasion)
• 1/2 kg zmielonego mięsa wołowego (lub wieprzowego)
• 1 łyżka rodzynek
• 1 łyżka posiekanych i obranych migdałów
• 1 łyżeczka cynamonu w proszku
• 2 łyżki orzeszków pinii
• 1/4 łyżeczki zmielonych goździków
• 1/3 szklanki posiekanej natki pietruszki
• 1/3 szklanki pokrojonej w kostkę cytryny
• 1 drobno pokrojone jabłko
• 1 drobno pokrojona brzoskwinia
• 1 drobno pokrojony banan
• sól i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku.

Sos:
• 12 orzechów włoskich, świeżych, obranych i posiekanych
• 50 g obranych migdałów
• 1/2 szklanki śmietany do ubijania
• 200 g delikatnego świeżego serka koziego lub opcjonalnie 1 opakowanie serka Philadelphia
• 3 łyżki delikatnego białego wina sherry
• Odrobina cukru do smaku

Do dekoracji:
• Czerwone ziarenka granatu
• Posiekana natka pietruszki

CZAS PRZYGOTOWANIA:
1,5 godziny

 

Potrawa powstała w 1821 roku w Puebli w podziękowaniu dla generała Agustina de Iturbide, który podpisał traktat o niepodległości Meksyku. Kolory dania przypominają meksykańską flagę: zieleń symbolizuje niepodległość, biel religię katolicką, a czerwień zjednoczenie ludności hiszpańskiej i meksykańskiej. Los chiles en nogada często towarzyszą ważnym uroczystościom i świętom.

 

Papryki obsmażyć przez 30 sekund z każdej strony. Włożyć na 5 minut do plastikowej torebki, a następnie obrać. Podgrzać w garnku olej, dodać czosnek, cebulę i pomidory. Po 5 minutach dołożyć mięso i całość dusić przez 10 minut. Wrzucić pozostałe składniki, zamieszać i gotować 15-20 minut, do zgęstnienia. Przygotować nogadę, czyli sos orzechowy: zmiksować orzechy, migdały i śmietanę, dodawać pomału serek i kontynuować mieszanie, aż powstanie jednolity sos. Powoli dodawać sherry i cukier. Papryki naciąć, usunąć pestki, napełnić nadzieniem. Można podgrzać w piekarniku. Przed podaniem polać sosem, do dekoracji użyć ziarenek granatu i natki pietruszki.

 

Przepis nadesłała Anna Książek

 

 

 
 
 

Fot. Julia Michalczewska

WIĘCEJ PRZEPISÓW



wstecz
Podziel się!


Adres redakcji:
ul. Jaśkowa Dolina 17
80-252 Gdańsk
e-mail: redakcja@poznaj-swiat.pl
tel. 535 444 990

PRENUMERATA:
tel. 58 350 84 64

Wydawca:
Probier Leasing
sp. z o.o. sp. k.
Kowale Glazurowa 7
80-180 Gdańsk