Kuchnie świata

Jesteś tutaj: Strona głównaKuchnie świata

Łosoś po nowozelandzku z orzechamii makadamii




SKŁADNIKI (dla 4 osób):
450 g mrożonego zielonego groszku
4 łyżki masła klarowanego
1 szklanka bulionu warzywnego z kostki
1 cytryna
4 steki z łososia po ok. 150 g
100 g orzechów makadamia
4 łyżeczki miodu z manuki
paczka rukoli
1 łyżka oleju z awokado

CZAS PRZYGOTOWANIA:
30 minut

 

Chociaż Nową Zelandię kojarzy się raczej z łowiskami pstrągów, to łosoś królewski jest największą rybą słodkowodną, jaką można tam złowić. Drzewa makadamii, dające chrupkie orzechy o łagodnym smaku, wywodzą się z Australii, ale rosną także w Nowej Zelandii. Groszek, pochodzenia brytyjskiego, w zadzwiający sposób podkreśla smak ryby. Manuka jest drzewem endemicznym dla Aotearoa, a miód z tej rośliny jest dostępny w Polsce. Podajemy z Sauvignon Blanc Cloudy Bay i życzmy sobie smacznego po maorysku: Kia mākona!

 

Rozgrzać masło w rondelku, wrzucić groszek, prażyć kilka minut. Zalać gorącym bulionem, gotować 5 minut. Dwie łyżki groszku odłożyć do dekoracji. Resztę przestudzić, dokładnie zmiksować i doprawić sokiem z połówki cytryny. Piekarnik rozgrzać do 200°C, po czym przełączyć na opcję górnej grzałki. Orzechy grubo posiekać, połowę wysypać na blachę i wstawić do piekarnika na kilka minut, do uprażenia. Z łososia zdjąć skórę, natrzeć odrobiną soli i soku z cytryny. Ułożyć stroną skóry do dołu. Z wierzchu posmarować steki miodem i tą stroną ułożyć na siekanych orzechach, delikatnie docisnąć. Na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju z awokado układać steki skórą do dołu i smażyć przez 1-2 minuty. Następnie przenieść na blachę wyłożoną papierem pergaminowym i wstawić do piekarnika na 5 minut. Umytą rukolę skropić olejem z awokado, wymieszać. Na talerz wyłożyć ciepłe purée z groszku, umieścić na nim łososia. Rybę udekorować sałatą i ćwiartką cytryny, posypać groszkiem i orzechami.

 

Przepis nadesłała Ilona Zdziech, autorka książki „Kuchnia Nowej Zelandii” , której miesięcznik Poznaj Świat jest patronem.

 

 
 
 

Fot. Julia Michalczewska

WIĘCEJ PRZEPISÓW



wstecz
Podziel się!


Adres redakcji:
ul. Jaśkowa Dolina 17
80-252 Gdańsk
e-mail: redakcja@poznaj-swiat.pl
tel. 535 444 990

PRENUMERATA:
tel. 58 350 84 64

Wydawca:
Probier Leasing
sp. z o.o. sp. k.
Kowale Glazurowa 7
80-180 Gdańsk