Kuchnie świata

Jesteś tutaj: Strona głównaKuchnie świata

Łososiowe fiskekaker




SKŁADNIKI (na ok. 8 placków):
300 g wędzonego łososia bez skóry
1 szklanka jogurtu naturalnego
1 jajko
5 łyżek mąki
3 łyżki drobno pokrojonego szczypiorku
1 łyżeczka pieprzu
sok z połowy cytryny
oliwa z oliwek do smażenia

SOS MUSZTARDOWY: 3 łyżki musztardy dijon (może być również zwykła stołowa)
5 łyżek świeżo posiekanego koperku
2 łyżki miodu
2 łyżki octu z czerwonego wina
2 łyżki soku z cytryny
3 łyżki oliwy z oliwek
szczypta soli i pieprzu

CZAS PRZYGOTOWANIA:
50 minut

 

Tradycyjna kuchnia norweska jest zdrowa i prosta. Pożywne i smaczne posiłki są dostosowane do długich zim, gdy brakuje świeżych produktów, a mieszkańcom potrzeba dużo energii.

Podstawowe miejsce w diecie zajmują ryby i owoce morza. Wody Norwegii obfitują przede wszystkim w dorsze i cenione na całym świecie łososie. Popularne są rybne placki (fiskekaker), zupy (fiskesuppe) i puddingi (fiskepudding). Najchętniej jedzone mięsa to baranina, jagnięcina oraz mięso renifera. Głównym dodatkiem do dań są ziemniaki posypane koperkiem – częstym składnikiem wielu dań i sosów.

Norwegowie świetnie opanowali sztukę przetwarzania i konserwowania jedzenia. Popularne są przetwory z warzyw i owoców oraz suszone, marynowane, wędzone ryby i mięsa, jak gravlax – marynowany łosoś oraz tørrfisk (sztokfisz) – ryba suszona na słońcu.

Desery również są proste. Królują sałatki owocowe, kisiele, a na specjalne okazje przygotowuje się rømmegrøt (rodzaj puddingu). W ramach przekąski czy śniadania jada się puszyste naleśniki sveler oraz gofry vaffler, najczęściej podawane z dżemem, śmietaną i brązowym serem brunost o charakterystycznym karmelowym smaku.

Marta Fryziak

 

ŁOSOSIOWE FISKEKAKER:

Składniki wrzucić do blendera i zmiksować na farsz albo dokładnie połączyć ręcznie. Rozgrzać patelnię z niewielką ilością oliwy. Nakładać łyżką odrobinę powstałej masy na patelnię, formując okrągłe placki. Smażyć aż się zarumienią – około pięć minut z każdej strony.

 

SOS MUSZTARDOWY:

Wszystkie składniki dokładnie wymieszać, podawać sos do placków.

 

Przepis nadesłała: Pani Marta Fryziak

 

 

 
 
 

Fot. Julia Michalczewska

WIĘCEJ PRZEPISÓW



wstecz
Podziel się!


Adres redakcji:
ul. Jaśkowa Dolina 17
80-252 Gdańsk
e-mail: redakcja@poznaj-swiat.pl
tel. 535 444 990

PRENUMERATA:
tel. 58 350 84 64

Wydawca:
Probier Leasing
sp. z o.o. sp. k.
Kowale Glazurowa 7
80-180 Gdańsk