Kuchnie świata

Jesteś tutaj: Strona głównaKuchnie świata

Murtabak




SKŁADNIKI (Dla 4 osób):
Ciasto: 250 g mąki pszennej
łyżeczka soli
pół kostki roztopionego masła
1 jajko
¼ szklanki mleka
¼ szklanki wody

Farsz: ½ kg mielonego mięsa
jedna papryka
trzy wyciśnięte ząbki czosnku
po łyżeczce: curry, kurkumy, kolendry, ostrej papryki, słodkiej papryki, garam masali i soli.

CZAS PRZYGOTOWANIA:
45 minut

 

To danie popularne w Indonezji, Malezji, Arabii Saudyjskiej, Jemenie, Indiach i Singapurze. W zależności od regionu stosuje się różne farsze, również ze słodkimi składnikami. Nazwa murtabak oznacza w języku arabskim „składany, złożony”.

 

Wszystkie składniki wymieszać, wyrobić ciasto i odstawić na kilka godzin do lodówki. Mięso wymieszać z przyprawami, dodać pokrojoną w kosteczkę paprykę i podsmażyć. Z ciasta formować kulki i rozciągać je na cienkie naleśniki. Kłaść placki na rozgrzanej patelni, dodać mięso, roztrzepane jajko i szczypiorek, a następnie składać na cztery razy, jak krokieta. Podsmażyć z obu stron.

 

przepis nadesłała: Pani Halina z Nowej Soli

 

 

 
 
 

Fot. Julia Michalczewska

WIĘCEJ PRZEPISÓW



wstecz
Podziel się!


Adres redakcji:
ul. Jaśkowa Dolina 17
80-252 Gdańsk
e-mail: redakcja@poznaj-swiat.pl
tel. 535 444 990

PRENUMERATA:
tel. 58 350 84 64

Wydawca:
Probier Leasing
sp. z o.o. sp. k.
Kowale Glazurowa 7
80-180 Gdańsk