Kuchnie świata

Jesteś tutaj: Strona głównaKuchnie świata

Pad Thai




SKŁADNIKI (dla 4 osób):
200-250 g makaronu (ryżowy, jajeczny, lub oba)
pół szklanki sosu rybnego
2 łyżki pasty tamaryndowej
5 małych szalotek
1 limonka
3 łyżki cukru palmowego (może być brązowy)
1 szklanka świeżych kiełków soi (lub fasoli mung w puszce)
1 jajko
3 ząbki czosnku
pół szklanki orzeszków ziemnych niesolonych
2 szklanki krewetek (może być kurczak)
3 łyżki oleju
1 łyżka ostrej przyprawy chilli
do posypania - orzeszki ziemne, szczypiorek i kolendra

CZAS PRZYGOTOWANIA:
20 minut

 

Pad Thai to jedno z najpopularniejszych dań kuchni tajskiej. W Bangkoku skosztować go można niemal na każdym rogu. Ten popularny street food pochodzi z Wietnamu, a jego oryginalna nazwa brzmiała Pho XAO. Danie przywiezione zostało do starożytnej stolicy Tajlandii przez wietnamskich handlarzy, gdzie zyskało tajski charakter. W latach 1930. potrawę rozsławił ówczesny premier Tajlandii Luang Phibunsongkhram, który zmieniając jej nazwę, chciał wprowadzić ją do codziennego jadłospisu Tajów. Miał tym samym na celu zmniejszyć spożycie ryżu w Tajlandii, przez co więcej tego produktu mogło iść na eksport.

 

Danie przyrządzać w woku lub na patelni. Na rozgrzanym oleju podsmażyć cebulkę i czosnek do zrumienienia, polać 3 łyżkami sosu rybnego. Wbić jajko i wymieszać, aby dokładnie się ścięło. Następnie dodać ugotowany (według przepisu na opakowaniu) makaron i dokładnie wymieszać. Dodać krewetki i resztę składników – wyciśnięty sok z limonki, brązowy cukier, pastę tamaryndową, orzeszki, sos rybny, kiełki soi i chilli. Przed podaniem posypać orzeszkami, szczypiorkiem i kolendrą.

 

Przepis nadesłał: Maciej Kowalski z Sopotu

 

 
 
 

Fot. Julia Michalczewska

WIĘCEJ PRZEPISÓW



wstecz
Podziel się!


Adres redakcji:
ul. Jaśkowa Dolina 17
80-252 Gdańsk
e-mail: redakcja@poznaj-swiat.pl
tel. 535 444 990

PRENUMERATA:
tel. 58 350 84 64

Wydawca:
Probier Leasing
sp. z o.o. sp. k.
Kowale Glazurowa 7
80-180 Gdańsk