Kuchnie świata

Jesteś tutaj: Strona głównaKuchnie świata

Pampuchy




SKŁADNIKI (40-50 sztuk):
1 kg mąki
2 jajka
2 szklanki ciepłego mleka
20 g drożdży
50 g roztopionego masła
1 łyżka cukru
szczypta soli

CZAS PRZYGOTOWANIA:
ok. 1,5 godziny

 

Pampuchy to rodzaj puszystych bułeczek z drożdżowego ciasta, gotowanych na parze. Są tradycyjnym daniem w wielu rejonach Polski, różnią się jednak sposobem podania i nazwami. W gwarze poznańskiej mówi się na nie kluchy na łachu, parowce, kluchy z łacha lub kluchy na lumpie i podaje się z modrą kapustą i kaczką jako typowy poznański obiad. W Kaliskiem, gdzie nazywane są pyzami bądź parówkami, serwuje się je do pieczonego schabu, zasmażanej białej kapusty bądź nadziewa owocami z topionym masłem, cukrem i cynamonem. Na Górnym Śląsku buchty podawane są zazwyczaj z jagodami, powidłami lub na słono z wieprzowiną i kapustą kiszoną. Jedno jest pewne – delikatny smak pampuchów pozostawia wiele miejsca na eksperymenty z dodatkami.

 

Drożdże posypać cukrem, zalać ciepłym mlekiem i odstawić do wyrośnięcia na 20 minut. Dodać mąkę, sól i wyrabiać do uzyskania sprężystej masy, a następnie dodać roztopione masło i jeszcze raz wyrobić. Przykryć ścierką i odstawić w ciepłe miejsce do czasu, aż ciasto podwoi swoją objętość. Z masy formować nieduże kulki (5 cm średnicy), dokładnie wyrabiając każdą przez minutę. Pozostawić na kilka minut, aby wyrosły. Gotować na parze, układając je w niewielkich odstępach, ponieważ w trakcie gotowania jeszcze urosną. Podawać z sosami na słodko lub słono (na zdjęciach sos jagodowy i grzybowy).

 

 

 
 
 

Fot. Julia Michalczewska

WIĘCEJ PRZEPISÓW



wstecz
Podziel się!


Adres redakcji:
ul. Jaśkowa Dolina 17
80-252 Gdańsk
e-mail: redakcja@poznaj-swiat.pl
tel. 535 444 990

PRENUMERATA:
tel. 58 350 84 64

Wydawca:
Probier Leasing
sp. z o.o. sp. k.
Kowale Glazurowa 7
80-180 Gdańsk