Kuchnie świata

Jesteś tutaj: Strona głównaKuchnie świata

Papa rellena




SKŁADNIKI (Dla 6 osób):
papa rellena: 1 kg ziemniaków
½ kg mielonej wołowiny
pół szklanki oleju
1 posiekana cebula
2 wyciśnięte ząbki czosnku
1 posiekana papryczka chili
2 jajka ugotowane na twardo
garść czarnych oliwek
garść rodzynek
mąka pszenna
posiekana natka pietruszki

salsa criolla: pół czerwonej papryki
pół zielonej papryki
czerwona cebula
2 ząbki czosnku
natka pietruszki
pomidor
4 łyżki oliwy
2 łyżki octu z czerwonego wina

CZAS PRZYGOTOWANIA:
1 godzina

 

W kuchni peruwiańskiej bardzo popularne są dania z ziemniaków, które dostępne w kilkuset różnych gatunkach. Do papa rellena należy użyć mącznej odmiany (jak na kopytka). Krokiety serwuje się zazwyczaj z salsą criolla, a także z ryżem.

 

Ziemniaki ugotować w mundurkach, po wystudzeniu obrać i przecisnąć przez praskę do uzyskania jednolitej konsystencji. Na patelni zeszklić cebulę, dodać czosnek, a następnie wołowinę i usmażyć. Dodać chili, drobno pokrojone jajka i oliwki oraz sparzone uprzednio rodzynki. Smażyć ok. 5 minut, po zdjęciu z ognia dodać pietruszkę, doprawić do smaku i wymieszać. Rękoma zanurzanymi w mące formować z ziemniaczanej masy placki, na środku kłaść nadzienie i zawijać placki w wrzecionowaty kształt. Smażyć na głębokim, rozgrzanym oleju do zarumienienia. Składniki na salsa criolla drobno pokroić i wymieszać.

 

 

 
 
 

Fot. Julia Michalczewska

WIĘCEJ PRZEPISÓW



wstecz
Podziel się!


Adres redakcji:
ul. Jaśkowa Dolina 17
80-252 Gdańsk
e-mail: redakcja@poznaj-swiat.pl
tel. 535 444 990

PRENUMERATA:
tel. 58 350 84 64

Wydawca:
Probier Leasing
sp. z o.o. sp. k.
Kowale Glazurowa 7
80-180 Gdańsk