Kuchnie świata

Jesteś tutaj: Strona głównaKuchnie świata

Pastéis de Bacalhau




SKŁADNIKI (Dla 4 osób):
500 g sztokfisza (lub surowego dorsza)
500 g mączystych ziemniaków
duża cebula
pęczek natki pietruszki
2 jajka
sól, pieprz
olej do głębokiego smażenia

CZAS PRZYGOTOWANIA:
45 minut

 

Nie można powiedzieć, że zna się portugalską kuchnię, jeśli nie próbowało się bacalhau. To suszony i solony dorsz. Mówi się, że Portugalczycy mają przepis na bacalhau na każdy dzień roku, choć trudno to sprawdzić. Pastéis de bacalhau, a więc krokiety z dorsza, w restauracjach podawane są zwykle na przystawkę. Jeszcze ciepłe można kupić w miejscach zwanych pastelaria, czyli ni to piekarniach, ni cukierniach. Są wyśmienite.

 

Sztokfisza moczyć przez min. 12 godz. w zimnej wodzie, często ją zmieniając. Rybę i ziemniaki ugotować do miękkości. Rybę rozdrobnić, a ugotowane ziemniaki obrać i przecisnąć przez praskę lub utłuc na jednolitą masę. Wszystko wymieszać z cebulą startą na drobnych oczkach tarki, jajkami i posiekaną drobno natką pietruszki. Całość posolić i pieprzyć do smaku. Masę nabierać łyżką, formować niewielkie owalne pulpeciki. Smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor, po czym osączyć na papierowym ręczniku.

 

przepis przysłała: Marta Legieć

 

 

 
 
 

Fot. Julia Michalczewska

WIĘCEJ PRZEPISÓW



wstecz
Podziel się!


Adres redakcji:
ul. Jaśkowa Dolina 17
80-252 Gdańsk
e-mail: redakcja@poznaj-swiat.pl
tel. 535 444 990

PRENUMERATA:
tel. 58 350 84 64

Wydawca:
Probier Leasing
sp. z o.o. sp. k.
Kowale Glazurowa 7
80-180 Gdańsk