Kuchnie świata

Jesteś tutaj: Strona głównaKuchnie świata

Pastitsio - grecka zapiekanka z makaronem




SKŁADNIKI (dla 4 osób): 500 g mielonego mięsa wołowego
300 g makaronu penne
5 jajek
3/4 szklanki startego parmezanu
3/4 szklanki żółtego sera
2 średnie cebule
1 puszka pomidorów
2 łyżki koncentratu pomidorowego
1 opakowanie przecieru pomidorowego
1/2 szklanki wody
1/2 szklanki białego wytrawnego wina
1 kostka bulionu wołowego
1 łyżeczka mielonego cynamonu
80 g masła
1/2 szklanki mąki pszennej
2 szklanki mleka

CZAS PRZYGOTOWANIA:
30 minut + 30 minut pieczenia

 

Pastitsio, popularne danie kuchni greckiej i śródziemnomorskiej, to mięsna zapiekanka z makaronem. W jego najbardziej popularnej wersji stosuje się mieloną  wołowinę i sos beszamelowy. O potrawie mówi się, że jest „greckim lasagne”, choć mniej wyszukanym, to nie mniej smacznym.

 

Makaron ugotować al dente. Po odlaniu wody dodać 2 lekko ubite jajka, 1/3 parmezanu i 1/3 żółtego sera. Mięso podsmażyć na oliwie z drobno pokrojoną cebulą. Dodać pomidory, przecier, koncentrat, wodę, wino, kostkę rosołową i cynamon. Poddusić.

Odstawić do ostygnięcia i dodać lekko ubite jajko.
Masło rozpuścić w garnku i powoli dodawać mąkę, energicznie mieszając, aby nie powstały grudki. Powoli dolewać mleko, a następnie 1/3 parmezanu i 1/3 żółtego sera oraz dwa żółtka. Mieszać intensywnie, aby powstała jednolita, gęsta masa. Makaron wyłożyć na nasmarowane tłuszczem naczynie żaroodporne. Na nim ułożyć warstwę mięsną. Całość polać sosem serowym i posypać resztą serów. Piec w temperaturze 190 ºC przez 30-40 minut.

 

 
 
 

Fot. Julia Michalczewska

WIĘCEJ PRZEPISÓW



wstecz
Podziel się!


Adres redakcji:
ul. Jaśkowa Dolina 17
80-252 Gdańsk
e-mail: redakcja@poznaj-swiat.pl
tel. 535 444 990

PRENUMERATA:
tel. 58 350 84 64

Wydawca:
Probier Leasing
sp. z o.o. sp. k.
Kowale Glazurowa 7
80-180 Gdańsk