Kuchnie świata

Jesteś tutaj: Strona głównaKuchnie świata

Pho z kurczakiem




SKŁADNIKI (Dla 4 osób):
500 g piersi z kurczaka
3 litry bulionu drobiowego
3 łyżki sosu rybnego
3 ząbki czosnku
3 łyżki startego korzenia imbiru
3 łyżki przyprawy sambal oelek
limonka
cytryna
5 dymek
świeża kolendra
10 grzybów shitake
pół opakowania makaronu ryżowego
puszka kiełków fasoli

CZAS PRZYGOTOWANIA:
30 minut

 

Pho to jedno z najbardziej popularnych dań wietnamskich. Jest to gęsta zupa podawana w dwóch wersjach – z kurczakiem i wołowiną, inne składniki często różnią się w zależności od rejonu. Ta zupa podawana jest zarówno na śniadanie, obiad, jak i kolację. Spożywa się ją pałeczkami, a na końcu wypija bulion.

 

Do bulionu dodać imbir, przeciśnięty przez praskę czosnek, sos rybny i pokrojone w plastry grzyby. Doprowadzić do wrzenia, gotować przez dziesięć minut. Następnie wcisnąć sok z połowy cytryny i połowy limonki, dodać sambal oelek i kurczaka, gotować przez pięć minut. Po zdjęciu z ognia wsypać posiekaną dymkę i kolendrę. Makaron ryżowy przygotować według instrukcji na opakowaniu. Do miseczek włożyć porcje makaronu i kiełków, zalać zupą, doprawiać do smaku limonką, cytryną i przyprawą sambal oelek.

 

 
 
 

Fot. Julia Michalczewska

WIĘCEJ PRZEPISÓW



wstecz
Podziel się!


Adres redakcji:
ul. Jaśkowa Dolina 17
80-252 Gdańsk
e-mail: redakcja@poznaj-swiat.pl
tel. 535 444 990

PRENUMERATA:
tel. 58 350 84 64

Wydawca:
Probier Leasing
sp. z o.o. sp. k.
Kowale Glazurowa 7
80-180 Gdańsk