Kuchnie świata

Jesteś tutaj: Strona głównaKuchnie świata

Pierekaczewnik




SKŁADNIKI (dla 8 osób):
CIASTO:1 kg mąki
5 żółtek
3 kostki masła
łyżeczka soli
2 szklanki wody

FARSZ:1 kg mięsa wołowego, indyczego lub cielęcego
3-4 cebule
papryka, sól, pieprz do smaku

CZAS PRZYGOTOWANIA:
1,5 godziny (oraz 2 godziny pieczenia)

 

Pierekaczewnik to tradycyjne danie kuchni tatarskiej. Przepis na to wyjątkowe ciasto przekazywany jest z pokolenia na pokolenie już od XVIII w. Pierekaczewnik przygotować można na słodko z twarogiem, rodzynkami lub z jabłkami oraz na słono z baraniną, wołowiną, gęsiną lub indykiem. Z uwagi na pracochłonność dania w domach tatarskich podaje się je na specjalne okazje, na przykład podczas świąt.

Pierekaczewnik był pierwszym produktem wpisanym na listę produktów tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi (w 2005 roku). Od 2009 r. ma status Gwarantowanej Tradycyjnej Specjalności, produktu prawnie chronionego w Unii Europejskiej. Od tego czasu można go wypiekać i sprzedawać w całej Europie, ale tylko według ściśle określonej receptury Tatarów polskich i tylko posiadając certyfikat. Nazwę potrawy zarejestrowała i zastrzegła Dżenetta Bogdanowicz, właścicielka „Tatarskiej Jurty” w Kruszynianiach, która przesłała nam ten przepis.

 

Mięso pokroić w drobną kostkę (1x1 cm), dodać pokrojone w półksiężyce lub w dużą kostkę cebule i wymieszać z przyprawami.

Składniki na ciasto zagnieść tak, aby powstała jednolita, sprężysta masa. Podzielić ją na cztery lub sześć równych części i każdą po kolei rozwałkować na grubość 1 mm. Ułożyć warstwy ciasta na sobie, smarując każdą roztopionym masłem. Na ostatniej warstwie rozłożyć równomiernie mięso z cebulą.

Całość zwinąć w rulon (jak makowiec) następnie skręcić w „ślimaka” i ułożyć w wysmarowanej okrągłej blaszce lub prodiżu. Zalać resztą masła i piec w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez 2-2,5 godziny.

 

Przepis pochodzi z restauracji „Tatarska Jurta” z Kruszynian
www.kruszyniany.pl

 

 
 
 

Fot. Julia Michalczewska

WIĘCEJ PRZEPISÓW



wstecz
Podziel się!


Adres redakcji:
ul. Jaśkowa Dolina 17
80-252 Gdańsk
e-mail: redakcja@poznaj-swiat.pl
tel. 535 444 990

PRENUMERATA:
tel. 58 350 84 64

Wydawca:
Probier Leasing
sp. z o.o. sp. k.
Kowale Glazurowa 7
80-180 Gdańsk