Kuchnie świata

Jesteś tutaj: Strona głównaKuchnie świata

Pilaw




SKŁADNIKI (dla 4 osób):
2 piersi z kurczaka
250 g ryżu
300 ml bulionu
łyżka ziaren lub garść listków świeżej kolendry
1 łyżka maku
1 łyżka świeżego, startego imbiru
5 ząbków czosnku
1 łyżeczka kurkumy (lub szczypta szafranu)
5-6 goździków
4 łyżki oleju
sól i pieprz

CZAS PRZYGOTOWANIA:
45 minut

 

Nazwa pilaw pochodzi od perskiego słowa polow, oznaczającego gotowany ryż. Pierwszy przepis został udokumentowany w X wieku przez perskiego lekarza, filozofa i uczonego Awicennę, który w swoich książkach dotyczących nauk medycznych poświęcił cały rozdział na przygotowanie różnych potraw, w tym kilku rodzajów pilawu. Dziś pilaw popularny jest w byłych republikach radzieckich i Rosji. Podobno na żadnej uczcie nie może zabraknąć tego aromatycznego dania. Pilaw ma w Europie wiele wariacji, podawany jest z rybami, mięsem wołowym lub drobiowym.

 

Ryż lekko podsmażyć na rozgrzanym oleju, dolać bulion i dodać kurkumę (lub szafran). Gotować na wolnym ogniu przez 25-30 minut. Ziarna lub listki kolendry, mak, sól, goździki i starty imbir rozbić w moździerzu. W garnku podsmażyć cebulę i mięso. Dodać czosnek, trochę wody i ugotowany ryż. Doprawić solą i pieprzem do smaku.

 

 

 
 
 

Fot. Julia Michalczewska

WIĘCEJ PRZEPISÓW



wstecz
Podziel się!


Adres redakcji:
ul. Jaśkowa Dolina 17
80-252 Gdańsk
e-mail: redakcja@poznaj-swiat.pl
tel. 535 444 990

PRENUMERATA:
tel. 58 350 84 64

Wydawca:
Probier Leasing
sp. z o.o. sp. k.
Kowale Glazurowa 7
80-180 Gdańsk