980x200

Kuchnie świata

Jesteś tutaj: Strona głównaKuchnie świata

Plince z pomoćką




SKŁADNIKI (Dla 4 osób):
na plince: 500 g ziemniaków
1 duża cebula
2 jajka
1 łyżka mąki pszennej
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
sól i pieprz do smaku

na pomoćkę: 50 g twarogu tłustego
100 g kwaśnej śmietany 18%
1 mała cebula
1 ząbek czosnku
sól i pieprz do smaku

dodatkowo: 100 g szynki wędzonej
olej do smażenia
szczypiorek

CZAS PRZYGOTOWANIA:
45 minut

 

Kuchnia Warmii i Mazur łączy smaki mazowieckie, niemieckie, a także kresowe. Ważnym składnikiem są oczywiście ryby z licznych jezior, ale również często wykorzystuje się ziemniaki, które uprawia się tu od XVIII w. Plince z pomoćką to tradycyjne danie kuchni warmińsko-mazurskiej. O ile plince, czyli po prostu placki ziemniaczane, zna cała Polska, o tyle pomoćka jest typowa dla tego regionu.

 

Ziemniaki obrać i zetrzeć na drobnych oczkach tarki. Cebulę drobno posiekać i dodać do startych ziemniaków. Z masy odcisnąć wodę, a następnie wbić jajka, wsypać mąkę, doprawić do smaku. Wszystko dokładnie wymieszać i na rozgrzanym oleju smażyć placki z dwóch stron na złoty kolor. Twaróg rozgnieść i wymieszać ze śmietaną. Dodać zmiażdżony ząbek czosnku i drobno posiekaną cebulę. Na końcu doprawić solą i pieprzem. Pomiędzy placki włożyć podsmażoną na suchej patelni wędzoną szynkę. Następnie na wierzch nałożyć dużą łyżkę pomoćki i posypać szczypiorkiem.

 

 

 
 
 

Fot. Julia Michalczewska

WIĘCEJ PRZEPISÓW



wstecz
Podziel się!


Adres redakcji:
ul. Jaśkowa Dolina 17
80-252 Gdańsk
e-mail: redakcja@poznaj-swiat.pl
tel. 535 444 990

PRENUMERATA:
tel. 58 350 84 64

Wydawca:
Probier Leasing
sp. z o.o. sp. k.
Kowale Glazurowa 7
80-180 Gdańsk