Kuchnie świata
Jesteś tutaj: Strona główna › Kuchnie świata
Plince z pomoćką

SKŁADNIKI (Dla 4 osób):
na plince: 500 g ziemniaków
1 duża cebula
2 jajka
1 łyżka mąki pszennej
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
sól i pieprz do smaku
na pomoćkę: 50 g twarogu tłustego
100 g kwaśnej śmietany 18%
1 mała cebula
1 ząbek czosnku
sól i pieprz do smaku
dodatkowo: 100 g szynki wędzonej
olej do smażenia
szczypiorek
CZAS PRZYGOTOWANIA:
45 minut
Kuchnia Warmii i Mazur łączy smaki mazowieckie, niemieckie, a także kresowe. Ważnym składnikiem są oczywiście ryby z licznych jezior, ale również często wykorzystuje się ziemniaki, które uprawia się tu od XVIII w. Plince z pomoćką to tradycyjne danie kuchni warmińsko-mazurskiej. O ile plince, czyli po prostu placki ziemniaczane, zna cała Polska, o tyle pomoćka jest typowa dla tego regionu.
Ziemniaki obrać i zetrzeć na drobnych oczkach tarki. Cebulę drobno posiekać i dodać do startych ziemniaków. Z masy odcisnąć wodę, a następnie wbić jajka, wsypać mąkę, doprawić do smaku. Wszystko dokładnie wymieszać i na rozgrzanym oleju smażyć placki z dwóch stron na złoty kolor. Twaróg rozgnieść i wymieszać ze śmietaną. Dodać zmiażdżony ząbek czosnku i drobno posiekaną cebulę. Na końcu doprawić solą i pieprzem. Pomiędzy placki włożyć podsmażoną na suchej patelni wędzoną szynkę. Następnie na wierzch nałożyć dużą łyżkę pomoćki i posypać szczypiorkiem.
Fot. Julia Michalczewska
wstecz