Kuchnie świata

Jesteś tutaj: Strona głównaKuchnie świata

Ramen




SKŁADNIKI (Dla 4 osób):
5 udek kurczaka ze skórą
3 marchewki
1 por
250 g pszennego makaronu do ramen
świeży imbir
2 jajka
wodorosty yaki-nori (1 arkusz)
6 grzybków marynowanych (mogą być enoki)
2 nieduże główki kapusty bok choy
szczypior
kilka łyżek sosu sojowego
kilka łyżek pasty miso
pieprz
sól

CZAS PRZYGOTOWANIA:
40 minut

 

Ramen przywędrował do Japonii z Chin w XIX w., ale popularny stał się dopiero po II wojnie światowej. Jest jednym z najpopularniejszych w tym kraju dań typu fast food i podobno był pierwowzorem tzw. zup błyskawicznych. Japońskie słowo ramen pochodzi od chińskiego l?miàn i oznacza rodzaj makaronu z mąki pszennej, który jest jednym z głównych składników dania. Płynna baza to wywar mięsno-warzywny. Oprócz tego dodaje się ryby i owoce morza, warzywa, wodorosty, mięso, gotowane na twardo jajka, nasiona sezamu. Przyprawia się je najczęściej sosem sojowym lub miso.

 

Na kurczaku, marchwi i porze ugotować wywar. Dodać pokrojony na cienkie plasterki imbir. Doprawić pastą miso, sosem sojowym, pieprzem i solą. Do miseczek powkładać ugotowany makaron, kawałki jajka, grzybków, liście bok choy, pokrojone na drobne paski wodorosty. Zalać wywarem i posypać szczypiorkiem.

 

przepis nadesłała: Pani Martyna ze Szczecina

 

 

 
 
 

Fot. Julia Michalczewska

WIĘCEJ PRZEPISÓW



wstecz
Podziel się!


Adres redakcji:
ul. Jaśkowa Dolina 17
80-252 Gdańsk
e-mail: redakcja@poznaj-swiat.pl
tel. 535 444 990

PRENUMERATA:
tel. 58 350 84 64

Wydawca:
Probier Leasing
sp. z o.o. sp. k.
Kowale Glazurowa 7
80-180 Gdańsk