Kuchnie świata

Jesteś tutaj: Strona głównaKuchnie świata

Sajgonki




SKŁADNIKI (Dla 4-6 osób):
80 dag mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
2 starte marchewki
2 drobno posiekane cebule
mała główka posiekanej kapusty pekińskiej
słoik kiełków soi
100 g makaronu ryżowego (należy zalać go wrzątkiem i po 3 minutach odcedzić)
30 g ugotowanych i pokrojonych grzybów mun
garść posiekanych orzeszków ziemnych niesolonych
2 łyżki natki posiekanej pietruszki
łyżka startego imbiru
2 łyżki sosu sojowego
2 łyżki sosu rybnego
2 jajka
papier ryżowy do zawijania

SOS: 3 łyżki octu ryżowego
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżka sosu rybnego
limonka
2 ząbki czosnku
łyżka rozgniecionych orzeszków ziemnych niesolonych
łyżka cukru pudru
pół szklanki wody

CZAS PRZYGOTOWANIA:
55 minut

 

Sajgonki to polska nazwa wietnamskich Nem rán lub Cha giò. Ta zakąska kiedyś była typowo noworoczną potrawą, ale szybko przeniosła się do codziennego menu Wietnamczyków.
Podstawą sajgonek jest papier ryżowy. Wypełnienie natomiast może się zmieniać w zależności od nastroju i inwencji gospodyni. Jajko wykorzystywane do łączenia składników nadzienia można podzielić – do nadzienia dać samo żółtko, a białkiem skleić krawędzie papieru ryżowego, by całość nie rozpadła się podczas smażenia. Potrawy w Wietnamie, również sajgonki, smaży się zazwyczaj na oleju orzechowym, co nadaje im niepowtarzalny, wyrazisty smak.

 

Wszystkie składniki sajgonek wrzucić do dużego naczynia i połączyć ze sobą dokładnie mieszając. Płatek papieru ryżowego namoczyć w letniej wodzie przez ok. 10 sekund, nałożyć niewielką porcję farszu, a następnie zawinąć. Smażyć na dobrze rozgrzanym, głębokim oleju do zarumienia się sajgonek. Składniki sosu wymieszać. Do sajgonek można podawać również gotowe sosy.

 
 
 

Fot. Julia Michalczewska

WIĘCEJ PRZEPISÓW



wstecz
Podziel się!


Adres redakcji:
ul. Jaśkowa Dolina 17
80-252 Gdańsk
e-mail: redakcja@poznaj-swiat.pl
tel. 535 444 990

PRENUMERATA:
tel. 58 350 84 64

Wydawca:
Probier Leasing
sp. z o.o. sp. k.
Kowale Glazurowa 7
80-180 Gdańsk